TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: ZIEMIA
Szósta edycja TISZ* Festiwalu Żydowskiego Jedzenia odbędzie się pod hasłem ZIEMIA. Skupimy się na związku między żywnością a zrównoważonym rozwojem, lokalnością i sezonowością. Porozmawiamy o rolnictwie miejskim i żywności, którą można zbierać w miastach i poza nimi. Przed Wami 5 dni wyjątkowych warsztatów kulinarnych, spotkań i spacerów. A od rana do wieczora czekamy na Was także w barach mlecznych i na targach jedzeniowych w przestrzeni Warszawy.
- 27 września – 1 października 2023 (środa-niedziela)
Tegoroczne hasło festiwalu to również okazja do przyjrzenia się żydowskiej historii jedzenia – między innymi miejskim kibucom i potrawom opartym na świeżych, lokalnych składnikach. W tym roku we współpracy z FOODISH, czyli działem kulinarnym Muzeum ANU w Tel Awiwie, będziemy gościć wyjątkowe osoby z Izraela. Wśród nich będą szefowie kuchni: Dafi Kremer, Hananel Edri i Guy Bajour z kolektywu Nomads Kitchen, którzy zaprezentują Wam izraelskie jedzenie, jakiego nie znacie.
Przygotowaliśmy również oprowadzanie po wystawie stałej nową ścieżką kulinarną, połączone z degustacją potraw kuchni żydowskiej. Wyruszymy też na spacery kulinarne po Warszawie, zarówno tej dawnej, żydowskiej, jak i współczesnej, w której nadal mieszają się ze sobą różne języki, smaki czy zapachy. Jak co roku wspólnie zagłębimy się w święto Sukot i zaprosimy Was do naszego świątecznego szałasu. Spróbujemy pysznych potraw, które przybliżą nam to, co lokalne, a jednocześnie pozwolą przenieść się do Erec – Ziemi Izraela.
Podczas festiwalu zjemy wspólne śniadanie na targu, posłuchamy opowieści o kulturze kulinarnej Izraela i lokalnym rolnictwie. W piątkowy wieczór zasiądziemy przy zastawionym stole podczas szabatowej kolacji. Pojawimy się na specjalnej edycji jednego z największych miejsc jedzeniowych w mieście – Nocnym Markecie. Podczas jednego z festiwalowych dni wspomnimy też Pawła Smoleńskiego, wielkiego miłośnika i niezrównanego eksperta od kultury izraelskiej, także tej kulinarnej.
Część wydarzeń będzie tłumaczona na polski język migowy.
Wyruszymy na miasto na spotkania, pikniki oraz do barów – a to dzięki wydarzeniom towarzyszącym festiwalowi!
Polecamy również wizytę w muzealnej restauracji "Warsze", która z okazji festiwalu przygotowała specjalne degustacyjne menu.
TISZ Festiwal w 2022 roku został laureatem Nagrody Dziedzictwa Europejskiego / Nagrody Europa Nostra.
Autorką oprawy graficznej 6. edycji TISZ Festiwalu jest Zofia Janina Borysiewicz.
TISZ* (jid. stół) – w tradycji żydowskiej radosny czas spędzany na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach przy wspólnym stole.
TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia jak co roku odbywa się w trakcie radosnego żydowskiego święta Sukot.
Program TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia: ZIEMIA >>
Festiwal jest częścią Europejskich Dni Kultury Żydowskiej.
Sponsorzy:
Goście specjalni:
Partnerzy:
Współpraca: