TISZ Festiwal: Żydowskie śniadanie na targu – oprowadzanie z degustacją
image
image
image
image
image
image
Nasz festiwal otwieramy tradycyjnie na rzemieślniczym targu w Fortecy Kręglickich, gdzie co środę można kupić produkty prosto od lokalnych rolników i producentów. Na inaugurację festiwalu pojawią się tam dodatkowo żydowskie przysmaki.
- 16 października (środa), godz. 11:00-12:30, BRAK MIEJSC
- Miejsce: Targ Kręglickich, Zakroczymska 12
- Bilety: 50/40 zł do kupienia w kasach muzeum lub online
- Tłumaczenie w PJM. Jeśli chcesz kupić bilet z tłumaczeniem w PJM, napisz na adres: [email protected]
Zapraszamy na oprowadzanie po targu, podczas którego poznamy właścicielkę targu Agnieszkę Kręglicką i posłuchać opowieści słynnych już wytwórców, jak Darek z Radziwiłłowa, który przywozi swoje wspaniałe śledzie, Dorota z Jastrzębich Kątów i jej gefilte fisz czy Bartek z Koziej Polany i jego wyjątkowe kozie specjały. Spotkanie połączymy ze śniadaniem, podczas którego spróbujemy tych wspaniałości. Spacer, na którym poznamy historię żydowskich smaków i znajdziemy produkty do przygotowania dań kuchni żydowskiej, poprowadzi przewodniczka Muzeum POLIN Kinga Senczyk.