Warsztaty
27.09.2023

TISZ Festiwal: Rzepa, kalarepa i inne bulwy – warsztaty dla dorosłych

Przygotujemy dania z nieco zapomnianych (i niedocenianych!) warzyw bulwiastych – rzepy i kalarepy. Sięgniemy po tradycyjne przepisy kuchni aszkenazyjskiej i izraelskiej i zainspirujemy się Dalekim Wschodem.

  • 27 września (środa), godz. 18.00-21.00
  • Miejsce: Centrum Kultury Jidysz, ul. Andersa 15
  • Prowadzenie: Katarzyna Batarowska
  • Bilety: 40 zł, obowiązują zapisy: [email protected]
  • Uwaga: warsztaty tylko dla osób dorosłych

Wspólnie przygotujemy dania z kalarepy i rzepy:

  • nadziewane kalarepki wg Fani Lewando,
  • kalarepę z marchwią, brukwią i kartoflami wg Rebekki Wolf,
  • rzepę fusion w paście miso.

Katarzyna Batarowska – animatorka kultury, opiekunka artystyczna Teatrzyku Lalkowego Simche, koordynatorka Uniwersytetu Trzeciego Wieku (UTW) Teatru Żydowskiego. Prowadzi także warsztaty żydowskiej kuchni wegetariańskiej w Centrum Kultury Jidysz. W ciągu ostatniego roku wraz ze słuchaczami UTW przygotowała kilkaset dań inspirowanych kuchnią żydowską i innymi z całego świata. Najmłodszych uczyła, jak zawijać rugelaszki, z czym najlepiej smakują hamantasze i jak samodzielnie ugotować kluski z dziurką.

 

Wydarzenie towarzyszące TISZ Festiwalowi organizowane przez Centrum Kultury Jidysz.

Logo Centrum Kultury Jidysz