TISZ Festiwal: Rzepa, kalarepa i inne bulwy – warsztaty dla dorosłych
image
Przygotujemy dania z nieco zapomnianych (i niedocenianych!) warzyw bulwiastych – rzepy i kalarepy. Sięgniemy po tradycyjne przepisy kuchni aszkenazyjskiej i izraelskiej i zainspirujemy się Dalekim Wschodem.
- 27 września (środa), godz. 18.00-21.00
- Miejsce: Centrum Kultury Jidysz, ul. Andersa 15
- Prowadzenie: Katarzyna Batarowska
- Bilety: 40 zł, obowiązują zapisy: [email protected]
- Uwaga: warsztaty tylko dla osób dorosłych
Wspólnie przygotujemy dania z kalarepy i rzepy:
- nadziewane kalarepki wg Fani Lewando,
- kalarepę z marchwią, brukwią i kartoflami wg Rebekki Wolf,
- rzepę fusion w paście miso.
Katarzyna Batarowska – animatorka kultury, opiekunka artystyczna Teatrzyku Lalkowego Simche, koordynatorka Uniwersytetu Trzeciego Wieku (UTW) Teatru Żydowskiego. Prowadzi także warsztaty żydowskiej kuchni wegetariańskiej w Centrum Kultury Jidysz. W ciągu ostatniego roku wraz ze słuchaczami UTW przygotowała kilkaset dań inspirowanych kuchnią żydowską i innymi z całego świata. Najmłodszych uczyła, jak zawijać rugelaszki, z czym najlepiej smakują hamantasze i jak samodzielnie ugotować kluski z dziurką.
Wydarzenie towarzyszące TISZ Festiwalowi organizowane przez Centrum Kultury Jidysz.