TISZ Festiwal: Szabatowa kolacja
image
![Kolacja szabatowa w Muzeum POLIN. Dwie chałki leżą na stole obok zapalonych świec i stroika.](/sites/default/files/2022-11/kolacja%20szabatowa%2C%20fot.%20M.%20Ja%C5%BAwiecki.jpg)
image
![Hol główny Muzeum POLIN. Goście kolacji szabatowej siedzą przy stole. Na ścianie wyświetlają się animacje.](/sites/default/files/2023-05/Kolacja%20szabatowa%20w%20holu%20g%C5%82%C3%B3wnym_Polin_Fot.MaciekJazwiecki.jpg)
image
![Goście siedzą przy stole podczas kolacji szabatowej w Muzeum POLIN.](/sites/default/files/2023-09/kolacja%20szabatowa_Polin_Fot.MaciekJazwiecki.jpg)
image
![Magdalena Maślak mówi przez mikrofon podczas kolacji szabatowej. Przy stole siedzą goście.](/sites/default/files/2023-09/kolacja%20szabatowa%20w%20Muzeum%20POLIN_fot.%20M.%20Ja%C5%BAwiecki.jpg)
image
![Joanna Ciborowska-Sanchez trzyma w dłoni kieliszek wina.](/sites/default/files/2023-09/JCiborowska_foto.jpg)
image
![Sabina Francuz i uczestnicy warsztatów stoją przy stole w Pracowni Kulinarnej "U Fani".](/sites/default/files/2023-02/warsztaty%20z%20Sabin%C4%85%20Francuz_Polin_Fot.%20MaciekJazwiecki.jpg)
image
![Uśmiechnięta Magdalena Maślak stoi z mikrofonem. Za nią przy stole siedzi kilkanaście osób.](/sites/default/files/2022-06/Magdalena%20Ma%C5%9Blak.jpg)
image
![Uśmiechnięta Merav Oren](/sites/default/files/2023-09/Merav%20Oren%2C%20fot.%20Foodish.jpg)
Zapraszamy na uroczystą kolację szabatową, podczas której przy blasku świec będziecie mogli spróbować potraw kuchni sezonowej i izraelskiej. Menu stworzy szefowa kuchni Sabina Francuz wraz z zespołem restauracji "Warsze". Kolacji towarzyszyć będzie degustacja win dobranych przez sommelierkę Joannę Ciborowską-Sanchez, a także, tradycyjnie już, komentarz dotyczący symboliki i historii potraw kuratorki TISZ Festiwalu Magdaleny Maślak.
- 29 września (piątek), godz. 20.00-22.00, BRAK MIEJSC
- Miejsce: hol główny Muzeum POLIN
- Bilety: 290 zł
Jesień to czas pełnych słońca i aromatu sezonowych warzyw i owoców, przetworów oraz szykowania zapasów na zimę. W Izraelu to czas zbiorów oraz Święta Szałasów , przypominającego wędrówkę Żydów przez pustynię, w trakcie którego zawsze odbywa się TISZ. Gośćmi specjalnymi kolacji będą szefowa FOODISH – kulinarnego działu Muzeum ANU w Tel Awiwie oraz przedstawiciele kolektywu Nomads Kitchen z Izraela.
Menu:
- Amuse bouche – Sabina Francuz
- Muhammara
- Labneh, pieczone pomidory
- Fasolka szparagowa, dukkah
- Przystawka – Sabina Francuz
- Wędzony bakłażan, kiszona cytryna, pieczony kalafior, świeże zioła
- Pierwsze danie – Warsze
- Dynia, oliwa szczypiorkowa
- Drugie danie – "Warsze"
- "Niby-ryba" Fani Lewando: chrzan, mięta, ogórki, burak, kasza pęczak
- Deser – Sabina Francuz
- Lody tymiankowearak, kawa, pieczone migdały
- Wybór win – Joanna Ciborowska-Sanchez
Joanna Ciborowska-Sanchez – prawniczka, International Executive, MBA Instituto de Empresa. Sędzia Winiarska w międzynarodowych konkursach winiarskich, Sommelier, Sherry & Canary Wine Ambassador. Posiada dyplom londyńskiej Szkoły Wine & Spirit Education Trust ze specjalizacją winiarską i mocnych alkoholi. Jest członkinią Stowarzyszenia Sommelierów i Kiperów Hiszpanii. Obecnie pracuje jako Dyrektorka Eksportu w hiszpańskiej winiarni z Vino de Pago Dehesa Peñalba Bodegas Vizar oraz w charakterze konsultantki winiarskiej dla prywatnych klientów, prowadzi degustacje na całym świecie win ze wszystkich regionów winiarskich, tworzy karty win i piwniczki. Specjalizuje się w winach hiszpańskich, meksykańskich, kalifornijskich i winach koszernych. Mieszka od 19 lat w Hiszpanii.
Sabina Francuz – przez 10 lat prowadziła bistro i catering Głodne Kawałki. Współpracowała z Uniwersytetem Mikołaja Kopernika, Muzeum Narodowym, Uniwersytetem Jagiellońskim, ASP, OFF festiwalem czy Audioriver. Zapoczątkowała cykl szabatowych śniadań oraz kuchnię festiwalową na Festiwalu Kultury Żydowskiej. Propaguje twórczość i dorobek przedwojennej wileńskiej restauratorki, Fani Lewando. Założyła kolektyw Mecyje, z którym wydała 80 przepisów Fani, opatrzonych fotografiami i historiami dotyczącymi przygotowywania potraw. Pisze książki kulinarne i bloga, prowadzi warsztaty i autorskie kolacje. Uwielbia jadalne słowa, soczyste, puszyste i aromatyczne, idealnie wyprażone pod kuszące zachcianki. Zmierzone, zważone i ugotowane receptury, spisane w logiczny sposób oraz fotografie, pokazujące naturalne piękno jedzenia.
Magdalena Maślak – kulturoznawczyni, inicjatorka i kuratorka TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia. Od lat zajmuje się żydowską kulturą kulinarną i związkami kuchni żydowskiej z kuchniami lokalnymi. Punktem wyjścia dla jej działań jest kulturowy aspekt jedzenia: jego historia, migracje, zmieniające się tradycje i ich odzwierciedlenie w praktykach codziennych.