Wydarzenie
29.09.2023

TISZ Festiwal: Szabatowa kolacja

Zapraszamy na uroczystą kolację szabatową, podczas której przy blasku świec będziecie mogli spróbować potraw kuchni sezonowej i izraelskiej. Menu stworzy szefowa kuchni Sabina Francuz wraz z zespołem restauracji "Warsze". Kolacji towarzyszyć będzie degustacja win dobranych przez sommelierkę Joannę Ciborowską-Sanchez, a także, tradycyjnie już, komentarz dotyczący symboliki i historii potraw kuratorki TISZ Festiwalu Magdaleny Maślak.

  • 29 września (piątek), godz. 20.00-22.00, BRAK MIEJSC
  • Miejsce: hol główny Muzeum POLIN
  • Bilety: 290 zł

Jesień to czas pełnych słońca i aromatu sezonowych warzyw i owoców, przetworów oraz szykowania zapasów na zimę. W Izraelu to czas zbiorów oraz Święta Szałasów , przypominającego wędrówkę Żydów przez pustynię, w trakcie którego zawsze odbywa się TISZ. Gośćmi specjalnymi kolacji będą szefowa FOODISH – kulinarnego działu Muzeum ANU w Tel Awiwie oraz przedstawiciele kolektywu Nomads Kitchen z Izraela.

Menu:

  • Amuse bouche – Sabina Francuz
    • Muhammara
    • Labneh, pieczone pomidory
    • Fasolka szparagowa, dukkah
  • Przystawka – Sabina Francuz
    • Wędzony bakłażan, kiszona cytryna, pieczony kalafior, świeże zioła
  • Pierwsze danie – Warsze 
    • Dynia, oliwa szczypiorkowa
  • Drugie danie – "Warsze"
    • "Niby-ryba" Fani Lewando: chrzan, mięta, ogórki, burak, kasza pęczak
  • Deser – Sabina Francuz
    • Lody tymiankowearak, kawa, pieczone migdały
  • Wybór win – Joanna Ciborowska-Sanchez

Joanna Ciborowska-Sanchez – prawniczka, International Executive, MBA Instituto de Empresa. Sędzia Winiarska w międzynarodowych konkursach winiarskich, Sommelier, Sherry & Canary Wine Ambassador. Posiada dyplom londyńskiej Szkoły Wine & Spirit Education Trust ze specjalizacją winiarską i mocnych alkoholi. Jest członkinią Stowarzyszenia Sommelierów i Kiperów Hiszpanii. Obecnie pracuje jako Dyrektorka Eksportu w hiszpańskiej winiarni z Vino de Pago Dehesa Peñalba Bodegas Vizar oraz w charakterze konsultantki winiarskiej dla prywatnych klientów, prowadzi degustacje na całym świecie win ze wszystkich regionów winiarskich, tworzy karty win i piwniczki. Specjalizuje się w winach hiszpańskich, meksykańskich, kalifornijskich i winach koszernych. Mieszka od 19 lat w Hiszpanii.

Sabina Francuz – przez 10 lat prowadziła bistro i catering Głodne Kawałki. Współpracowała z Uniwersytetem Mikołaja Kopernika, Muzeum Narodowym, Uniwersytetem Jagiellońskim, ASP, OFF festiwalem czy Audioriver. Zapoczątkowała cykl szabatowych śniadań oraz kuchnię festiwalową na Festiwalu Kultury Żydowskiej. Propaguje twórczość i dorobek przedwojennej wileńskiej restauratorki, Fani Lewando. Założyła kolektyw Mecyje, z którym wydała 80 przepisów Fani, opatrzonych fotografiami i historiami dotyczącymi przygotowywania potraw. Pisze książki kulinarne i bloga, prowadzi warsztaty i autorskie kolacje. Uwielbia jadalne słowa, soczyste, puszyste i aromatyczne, idealnie wyprażone pod kuszące zachcianki. Zmierzone, zważone i ugotowane receptury, spisane w logiczny sposób oraz fotografie, pokazujące naturalne piękno jedzenia.

Magdalena Maślak – kulturoznawczyni, inicjatorka i kuratorka TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia. Od lat zajmuje się żydowską kulturą kulinarną i związkami kuchni żydowskiej z kuchniami lokalnymi. Punktem wyjścia dla jej działań jest kulturowy aspekt jedzenia: jego historia, migracje, zmieniające się tradycje i ich odzwierciedlenie w praktykach codziennych.

Logo restauracji Warsze by bracia Wiśniewscy