Wydarzenie
28.09, 30.09, 1.10.2023

TISZ Festiwal: Wykład, spotkanie i warsztaty rodzinne w Muzeum Narodowym w Warszawie

Posrebrzana ryba ze zbiorów Muzeum Narodowego w Warszawie.
Obiekt ze zbiorów Muzeum Narodowego w Warszawie. fot. P. Ligier

W Muzeum Narodowym Warszawie odbędą się trzy wydarzenia w ramach TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia: wykład o kuchni rytualnej, spotkanie tematyczne o judaikach ze zbiorów MNW oraz rodzinne warsztaty niedzielne o kulturze żydowskiej.

Religia w kuchni, kuchnia religijna. Wykład czwartkowy

W Księdze Powtórzonego Prawa znajdziemy część poświęconą podziałowi na zwierzęta czyste i nieczyste (Pwt 14). Fragment ten stał się podstawą większości zasad rządzących kuchnią koszerną. W czasie wykładu przyjrzymy się tym nakazom i zakazom oraz ich konsekwencjom. Omówimy formy i znaczenie przedmiotów związanych z praktykami religijnymi przy stole. Poznamy podstawowe dania, również te, które przyjęły się w kuchni polskiej, jak karp po żydowsku, chałka czy sałatka galicyjska.

  • 28 września (czwartek), godz. 18.00-19.15
  • Miejsce: Kino MUZ – Gmach Główny; wydarzenie transmitowane na Facebooku MNW
  • Bilety: bezpłatne wejściówki dostępne w kasie MNW i online od 26 września
  • Liczba miejsc ograniczona

Od kuchni – judaika ze zbiorów MNW. Spotkanie tematyczne

Kultura stołu odgrywa istotną rolę w żydowskiej religijności. Tradycje i rytuały związane ze spożywaniem codziennych, jak i świątecznych posiłków znajdują swoje odzwierciedlenie w przedmiotach wykorzystywanych przy tych okazjach. Przez pryzmat specjalnie wybranych na tegoroczny TISZ Festiwal zabytków opowiemy zarówno o żydowskiej obyczajowości, jak i kolekcji judaików w Muzeum Narodowym w Warszawie.

  • 30 września (czwartek), godz. 11.00-12.20
  • Miejsce: zbiórka w holu głównym MNW
  • Prowadzenie: Ewa Martyna-Michalska
  • Bilety: 25 zł lub 10 zł dostępne w kasie MNW i online od 26 września
  • Liczba miejsc ograniczona 

Kultura żydowska – warsztaty. Rodzinne niedziele

Czy słyszeliście kiedyś powiedzenie, że jedzenie łączy ludzi? Tradycje związane z jedzeniem to bardzo ważny element wielu kultur: od doglądania i zbierania plonów po gotowanie i świętowanie przy wspólnym stole. Na warsztatach poznamy kulturę żydowską przez pryzmat tradycji kulinarnych. Odkryjemy, co w żydowskich domach jadło się na co dzień, a co od święta. Dowiemy się, jak upiec chałkę i nauczymy się ją pleść.

  • 1 października  (niedziela), godz. 10.15-11.35; 12.15-13.35
  • Miejsce: zbiórka w holu głównym MNW
  • Bilety: 20 zł dla dziecka, 5 zł kolejne dziecko, 20 zł dla opiekuna dostępne w kasie MNW i online od 26 września
  • Liczba miejsc ograniczona

Wydarzenia towarzyszące TISZ Festiwalowi organizowane przez Muzeum Narodowe w Warszawie.

Logo Muzeum Narodowego w Warszawie