TISZ Festiwal: Nomads Kitchen & FOODISH – spotkanie i pokaz kulinarny
image
image
image
image
image
Do udziału w tegorocznej edycja festiwalu TISZ zaprosiliśmy specjalnych gości z Izraela: kolektyw Nomads Kitchen oraz szefową FOODISH – działu kulinarnego w ANU Museum.
- 30 września (sobota), godz. 19.00-21.00, BRAK MIEJSC
- Miejsce: pracownia kulinarna "U Fani"
- Bilety: 80 zł
- Wydarzenie w języku angielskim
Spotkanie poświęcone będzie opowieściom o lokalnych uprawach i produktach. Porozmawiamy o zrównoważonym rozwoju i odpowiedzialności klimatycznej w Izraelu. Poznamy też stworzony w czasie pandemii projekt kolektywu Nomads Kitchen, który podróżuje po całym kraju i gotuje z płodów rolnych lokalnych rolników i producentów. Spotkanie będzie połączone z pokazem kulinarnym i degustacją potraw przygotowanych przez Nomads Kitchen. To unikalna okazja, by dowiedzieć się czegoś więcej o kulturze kulinarnej współczesnego Izraela i spróbować wspaniałych potraw, przygotowanych na bazie sezonowych produktów oraz specjałów przywiezionych prosto z tego kraju.
ANU – Muzeum Narodu Żydowskiego, dawniej Beit Hatfutsot, jest centrum żydowskiej społeczności. Jako największe tego typu muzeum na świecie ANU opowiada nową narrację o wielowiekowej historii narodu żydowskiego przy użyciu różnorodnych metod i najnowocześniejszych technologii. Poprzez wystawy i programy muzeum oferuje przestrzeń dla żydowskiej społeczności, w której bada wspólną przeszłość, aby pomóc stworzyć lepszą przyszłość. Programy ANU poza siedzibą muzeum docierają na cały świat i do Izraela, aby łączyć społeczności żydowskie i świętować jedność, a także etniczną, religijną i kulturową różnorodność.
Foodish to dział kulinarny Muzeum ANU. Kuchnia żydowska, podobnie jak społeczność żydowska, jest piękną i kolorową mozaiką złożoną z setek różnych smaków i technik. Poprzez opowieści o jedzeniu i zwyczajach kulinarnych, Foodish podejmuje się zachowania i upamiętnienia historii kulinarnego dziedzictwa narodu żydowskiego oraz stworzenie interaktywnego i atrakcyjnego sposobu dla młodych i starszych, aby mogli rozwijać swoją tożsamość. Strona internetowa Foodish zawiera innowacyjną platformę cyfrową do przesyłania historii i przepisów użytkowników, dzięki czemu każdy, w dowolnym miejscu na świecie, mógł dzielić się i wnosić swój wkład.
Merav Oren ([email protected]) – multidyscyplinarna przedsiębiorczyni z pasją i ponaddwudziestoletnim doświadczeniem w innowacjach, FoodTech i kulinariach, jest dyrektorką generalną Foodish – Działu Kulinarnego ANU – Muzeum Narodu Żydowskiego oraz byłą współzałożycielką ACT Foodtech, OpenRestaurants® – miejskiego festiwalu kulinarnego i WMN – ekosystemu dla startupów prowadzonych przez kobiety. Prowadzi miejską farmę w Tel Awiwie i jest założycielką UrbanPlayground. Współpracuje z miastami, podmiotami komercyjnymi i organizacjami non-profit, dostarczając usługi i rozwiązania mające na celu tworzenie i utrzymywanie silniejszych społeczności.
The Nomads Kitchen – kolektyw ekspertów kulinarnych z różnych dziedzin lokalnej żywności Izraela, którzy zebrali się podczas pandemii COVID-19, aby celebrować uprawy i produkty ziemi Izraela, które nadal rosły w czasach, gdy cały świat został wstrzymany. Z czasem nasz kolektyw rozrósł się, aby dać rolnikom, ich produktom i izraelskiej żywności pierwszeństwo. Przedstawiciele Nomads Kitchen:
Dafi Kremer ([email protected]) – kobieta kulinarna i przedsiębiorczyni. Bada kuchnie judaizmu wschodnioeuropejskiego, kuchnię partyzancką i powstającą kuchnię izraelską. Właścicielka i szefowa cateringu "Dafka Taim". Żydowska połowa w "Sir La-Salam", kulinarnym projekcie poświęconym kuchniom palestyńskiej oraz współczesnej kuchni izraelskiej. Mężatka i matka trójki dzieci.
Hananel Edri ([email protected]) – artysta pasjonat jedzenia, szef kuchni, piosenkarz i gospodarz. Występuje na scenach całego świata, a po drodze gotuje, smakuje i odkrywa jedzenie. Hananel brał udział w dziewiątym sezonie "MasterChef", jest współzałożycielem Nomads Kitchen, twórcą i gospodarzem muzyczno-kulinarnego serialu internetowego "Cooking with Hananel". Jest kochającym mężem i ojcem o marokańsko-żydowskich korzeniach kulinarnych.
Guy Bajour ([email protected]) – 43-letni entuzjasta kulinariów, który występuje w wielu rolach. Niegdyś kierownik projektu inżynierii lądowej, dziewięć lat temu postanowił podążyć za swoją pasją do jedzenia i rozpoczął karierę jako kucharz, a obecnie pracuje jako prywatny szef kuchni i przewodnik kulinarny. Żonaty i dumny ojciec dwójki dzieci, miłości Guya do gotowania dorównuje jedynie jego oddanie rodzinie. Uwielbia odkrywać smaki, bawić się wieloma stylami gotowania i rzucać wyzwania swoim klientom poza ich strefą komfortu. Dumny członek Nomads Kitchen od prawie 3 lat.