Wystawy

Program towarzyszący wystawie "Od kuchni" – czerwiec 2022

Ktoś trzyma przed sobą talerz z mezze - przekąskami kuchni izraelskiej. Talerz jest podzielony na kilka mniejszych części.
fot. M. Jaźwiecki / Muzeum Historii Żydów Polskich

W czerwcu na wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" zaplanowaliśmy wiele atrakcji. Smakoszy, chcących poznać kuchnię żydowską, zapraszamy na kolację szabatową i dwa spacery z degustacją, a rodziców, dzieci i seniorów – na warsztaty kulinarne. Kontynuujemy także dotychczasowe serie spotkań z przewodnikami i cykle zajęć dla osób z niepełnosprawnościami.

Nowością w programie towarzyszącym wystawie są spacery przygotowane z myślą o obcokrajowcach. W czerwcu odbędą się dwa oprowadzania – jedno w języku ukraińskim dla Ukrainek i Ukraińców, drugie – w języku angielskim dla osób z doświadczeniem uchodźczym. Wstęp na oba wydarzenia jest bezpłatny.

Wszystkie zaplanowane aktywności odbędą się stacjonarne. Wyjątkiem jest wykład "Naród Falafela: jedzenie i sztuka a tożsamość narodowa Izraela", moderowany przez kuratorkę wystawy "Od kuchni" Tamarę Sztymę, który będzie można zobaczyć na YouTube Muzeum POLIN.

Szczegółowy program wydarzeń w czerwcu

3 czerwca (piątek)

Kolacja szabatowa

  • godz. 19.00-21.00, BRAK MIEJSC
  • Bistro "Warsze" by Bracia Wiśniewscy
  • liczba miejsc ograniczona
  • bilety: 250 zł

4, 11, 18, 25 czerwca (sobota)

Co z czym zjeść? Spacer z przewodnikiem po wystawie czasowej

  • 25 czerwca, godz. 12.00, KUP BILET >>
  • bilety: normalny 30 zł, ulgowy 25 zł

4 czerwca (sobota)

Fotografia od kuchni – cykl warsztatów fotografii kulinarnej dla dzieci i młodzieży z niepełnosprawnościami w wieku 10-14 lat

  • godz. 11.00-14.00 (stacjonarne)
  • ostatnie spotkanie cyklu

5 czerwca (niedziela)

Naród Falafela: jedzenie i sztuka a tożsamość narodowa Izraela

10 czerwca (piątek)

Kuchnia roślinna – warsztaty kulinarne

  • godz. 18.00-22.00, KUP BILET >>
  • Pracownia Kulinarna "U Fani"
  • liczba miejsc ograniczona
  • bilety: 290 zł

11 czerwca (sobota)

Wystawa "Od kuchni" z ekspertem – oprowadzają: Tamara Sztyma i Bogdan Gałązka 

  • godz. 15.00-16.30, BRAK MIEJSC
  • liczba miejsc ograniczona
  • bilety: normalny 50 zł, ulgowy 40 zł

Autentyzm: "Od kuchni" – oprowadzanie po wystawie dla grupy AUTENTYZM, dorosłych ze spektrum autyzmu

  • godz. 16.00-18.00 (stacjonarne)
  • wstęp bezpłatny

12 czerwca (niedziela)

Owocowy zawrót głowy – rodzinne warsztaty ceramiczne

  • godz. 11.00-14.00 (stacjonarne), BRAK MIEJSC
  • bilety: rodzinny 30 zł, każde kolejne dziecko 10 zł

15 czerwca (środa)

Nowoczesna kuchnia izraelska – warsztaty kulinarne dla seniorów

  • godz. 16.00-20.00, BRAK MIEJSC
  • Pracownia Kulinarna "U Fani"

19 czerwca (niedziela)

Zapraszamy do wspólnego stołu – warsztaty dla rodzin z dziećmi z niepełnosprawnościami oraz z tłumaczeniem na PJM

  • godz. 11.00-14.00 (stacjonarne)
  • wstęp bezpłatny, rezerwacja miejsc: [email protected]

Smakujemy wystawę. Spacer po wystawie czasowej z degustacją w restauracji "Warsze"

  • godz. 12.00, BRAK MIEJSC
  • prowadzenie: Katarzyna Jankowska, w języku polskim
  • liczba miejsc ograniczona
  • bilety: normalny 80 zł, ulgowy 70 zł

Niedzielne odwiedziny. Spacer po wystawie czasowej w języku ukraińskim

  • godz. 14.00-15.30, BRAK MIEJSC
  • spacer dla Ukrainek i Ukraińców
  • liczba miejsc ograniczona: max. 25 osób

Spacer po wystawie czasowej w języku angielskim

  • godz. 16.00-17.30
  • spacer dla osób z doświadczeniem uchodźczym
  • liczba miejsc ograniczona: max. 25 osób
  • wstęp bezpłatny, rezerwacja miejsc: [email protected]

26 czerwca (niedziela)

Chodź na bajgla – spacer miejski z degustacją

  • godz. 13.30-17.00, KUP BILET >>
  • miejsce zbiórki: JCC Warszawa, ul. Chmielna 9a
  • liczba miejsc ograniczona: max. 8 osób
  • bilety: normalny 200 zł, ulgowy 180 zł