Wystawa "Od kuchni" z ekspertem – oprowadzają: Tamara Sztyma i Bogdan Gałązka
image

image

Do czerwcowego oprowadzania po wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" kuratorka Tamara Sztyma zaprosiła Bogdana Gałązkę, szefa kuchni, specjalistę z zakresu historii jedzenia. Dowiecie się, jaki związek z religią ma jedzenie oraz skąd wzięła się idea wegetarianizmu w świecie żydowskim i chrześcijańskim. Posłuchacie także o współczesnej izraelskiej kuchni roślinnej.
- 11 czerwca (sobota), godz. 15.00-16.30, BRAK MIEJSC
- bilety: normalny 50 zł, ulgowy 40 zł
- liczba miejsc ograniczona
Oprowadzanie rozpoczniemy od części wystawy zatytułowanej "Tradycja". Dowiecie się, jaką rolę odgrywało jedzenie w religii judaistycznej oraz chrześcijańskiej. Przyjrzymy się, w jaki sposób w tych wyznaniach pojawiała się idea samoograniczenia i samokontroli.
W kolejnej części wystawy "Diaspora" posłuchacie, jaka dieta dominowała w okresie przednowoczesnym w świecie żydowskim i chrześcijańskim: na czym się opierała, jakie były jej składniki, jaką rolę odgrywały warzywa, czy często jadano mięso i co jadano zamiast niego. Czy dieta roślinna była wówczas koniecznością wynikającą z biedy? W tej części ekspozycji dowiecie się także o związku jedzenia z medycyną.
W części wystawy "Nowoczesność" Tamara Sztyma i Bogdan Gałązka opowiedzą o narodzinach wegetarianizmu i jego recepcji, zarówno w świecie żydowskim jak i nieżydowskim. Posłuchacie również o współczesnej kuchni izraelskiej opartej na warzywach.
Tamara Sztyma – historyczka sztuki, muzealniczka i kuratorka. Od ponad dekady związana z Muzeum POLIN – najpierw jako współkuratorka galerii międzywojennej wystawy stałej, następnie jako kuratorka wystaw czasowych dotyczących różnych aspektów żydowskiej kultury i historii. Jest też autorką publikacji i wykładowczynią w temacie sztuki żydowskiej i twórczości artystów żydowskich.
Bogdan Gałązka – szef kuchni i restaurator, historyk jedzenia specjalizujący się w rekonstrukcji historycznej kuchni średniowiecza i późnego renesansu. Przez trzynaście lat był współwłaścicielem Gothic Restaurant znajdującej się na Zamku w Malborku. Został laureatem prestiżowej nagrody Szef Roku Kuchni Tradycyjnej 2019 przyznawanej przez Gault & Millau Polska. Jest autorem artykułów naukowych, popularnonaukowych oraz trzech ksiąg kulinarnych: "Smak Gothicu", "Kuchnia Wielkich Mistrzów Zakonu Krzyżackiego w Malborku", "Kuchnia Królów Polskich na Zamku w Malborku" oraz absolwentem Culinary Academy of New York. Obecnie pracuje nad pracą doktorską na temat życia i twórczości XIX-wiecznego kucharza Jana Szyttlera.