Szabatowa kolacja
image
image
image
image
image
W piątkowy wieczór zapraszamy na ostatnią w tym roku kolację szabatową. Pełna światła i ciepła kolacja nawiązywać będzie do Chanuki, jednego z najpiękniejszych świąt żydowskich.
- 9 grudnia (piątek), godz. 19.00-21.00
- Hol główny Muzeum POLIN
- Bilety: 250 zł, KUP BILET >>
Grudzień to czas wyjątkowy, w którym przypada święto Chanuki, zwane też Świętem Świateł lub Świętem Ognia. Chanuka upamiętnia zwycięstwo słabszych i uciskanych nad agresorami, którzy próbowali narzucić im swoją kulturę i religię, oraz cudowne rozmnożenie oliwy potrzebnej do zapalenia światła w Świątyni.
Menu chanukowej kolacji szabatowej przygotuje mistrzyni cukiernictwa i wypieków – Alessia Di Donato oraz muzealne bistro "Warsze", a napoje dobierze sommelierka – Katarzyna Federowicz.
Chanuka to święto snucia historii, dlatego podczas kolacji Krystyna Czubówna przeczyta fragmenty opowiadań Izaaka Baszewisa Singera, a komentarz do menu wygłosi kuratorka wydarzeń kulinarnych i wystawy "Od kuchni" – Magdalena Maślak.
W ten szabatowy wieczór zapraszamy na wspólne spędzenie z nami wyjątkowego czasu przy stole.
Menu związane ze świętem Chanuka
(100% wegetariańskie)
Przystawka
- Concia di zucchine – słodko-kwaśna cukinia z oliwą extra vergine fruttato, ser kozi
biały, chałka parwe
Zupa
- Goldene jojch z kreplech z nadzieniem z grzybów i kapusty
Danie główne
- Kugel z warzywami glazurowanymi w miodzie i kardamonie, sos śliwkowy
Deser
- Strudel z jabłkami z winem Marsala, krem waniliowy
Menu będą towarzyszyć wina dobrane przez sommelierkę Katarzynę Federowicz.
Alessia Di Donato – rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się w cukiernictwie; uczy technik kulinarnych, pisze o jedzeniu; miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia. Absolwentka prestiżowych szkół kulinarnych: Le Cordon Bleau, Accademia Italiana Del Pane oraz Paidei – profesjonalnej szkoły cukiernictwa w Mediolanie, gdzie zdobyła dyplom pod kierunkiem Massimo Pica. Popularyzatorka kuchni żydowskiej, od lat współpracuje z Muzeum POLIN, prowadząc warsztaty i kursy kulinarne. Dzięki swoim daniom zabiera nas w podróż przez kuchnię włoską i żydowską.
Krystyna Czubówna – dziennikarka i lektorka, od ponad czterdziestu lat związana z radiem i telewizją. Od kilkunastu lat zawodowo zajmuje się tylko czytaniem. Nagrywa audiobooki. Ma na swym koncie udział w realizacji wielu filmów, w których zarówno udziela głosu jako lektor czy narrator, jak i gra mniejsze role. Współpracuje z teatrami. Często można ją usłyszeć, rzadziej zobaczyć w reklamie. Dowodem jej wielkiej popularności były zdobywane nagrody: cztery Telekamery, trzy Wiktory, "Złoty Laur" Przekroju, tytuł Mistrza Mowy Polskiej (przyznany w I edycji) i wiele innych. Ponadto zgodnie z postanowieniem Prezydenta RP Aleksandra Kwaśniewskiego z 2 listopada 1999 roku otrzymała Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski.
Katarzyna Federowicz – sommelierka, hydrosommelierka, trenerka multisensoryczna. Wokalistka i mentorka. Wykładowczyni w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów. Prowadzi szkolenia z zakresu wiedzy o winie, uważnej degustacji oraz sztuki łączenia win i potraw.
Stworzyła autorski program warsztatów sensorycznych, podczas których m.in. uczy odczytywania energii wina i wykazuje podobieństwa w odczuwaniu wina i muzyki. Przez lata związana z warszawską gastronomią. Promotorka polskiej sceny winiarskiej. Doradczyni winnic.