Kuchnia roślinna – warsztaty kulinarne
image
image
Czerwiec poświęcamy kuchni roślinnej. Zapraszamy na warsztaty kulinarne z Alicją Szepietowską, ekspertką specjalizującą się w daniach wegańskich, założycielką bloga Alicja w Krainie Warzyw. Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy roślinne dania inspirowanie kuchnią żydowską.
- 10 czerwca (piątek), godz. 18.00-22.00
- bilety: 290 zł, KUP BILET >>
- liczba miejsc ograniczona
- Pracownia Kulinarna "U Fani"
Czerwiec to pełnia sezonu dla wielu warzyw i owoców. Dlatego bohaterami naszych warsztatów będą sezonowe warzywa: bób – wymieniony w Biblii i Talmudzie i od tysiącleci popularny w śródziemnomorskiej kuchni żydowskiej, botwinka – w dwunastowiecznych księgach z przepisami prezentowana jako składnik zachowujący pacjentów w pełnym zdrowiu oraz bakłażan – nazywany "żydowskim jabłkiem", niezwykle popularny w kuchni sefaradyjskiej.
Podczas warsztatów przygotujemy:
- sałatkę z bobem, arbuzem i ziołami
- wegańskie gołąbki z bakłażanem
- wegański chłodnik
- racuchy jabłkowe z rodzynkami i orzechami.
Warsztaty potrwają około 4 godzin. Spotkanie zakończy się wspólną degustacją przygotowanych potraw.
W ramach biletu na warsztaty przysługuje bilet na zwiedzanie wystawy czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".
Alicja Szepietowska – od ponad 20 lat na diecie wege, w 2012 roku obroniła pracę magisterską pt. "Wegetarianizm, społeczny i etyczny wymiar zjawiska" na Uniwersytecie Warszawskim i przeszła na weganizm. Dwa lata później zaczęła prowadzić blog i warsztaty kuchni wegańskiej. Jej misją jest pokazanie, że kuchnia roślinna może być szybka, łatwa i smaczna. Prowadzi blog Alicja w krainie warzyw, szkoli zarówno osoby prywatne, jak i pracowników restauracji i cukierni, którzy chcą poszerzyć swoje menu o opcje roślinne. Jest trenerką, dla której praca z ludźmi, prowadzenie szkoleń i warsztatów to druga pasja.