Warsztaty
10.06.2022

Kuchnia roślinna – warsztaty kulinarne

Czerwiec poświęcamy kuchni roślinnej. Zapraszamy na warsztaty kulinarne z Alicją Szepietowską, ekspertką specjalizującą się w daniach wegańskich, założycielką bloga Alicja w Krainie Warzyw. Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy roślinne dania inspirowanie kuchnią żydowską. 

  • 10 czerwca (piątek), godz. 18.00-22.00
  • bilety: 290 zł, KUP BILET >>
  • liczba miejsc ograniczona
  • Pracownia Kulinarna "U Fani"

Czerwiec to pełnia sezonu dla wielu warzyw i owoców. Dlatego bohaterami naszych warsztatów będą sezonowe warzywa: bób – wymieniony w Biblii i Talmudzie i od tysiącleci popularny w śródziemnomorskiej kuchni żydowskiej, botwinka – w dwunastowiecznych księgach z przepisami prezentowana jako składnik zachowujący pacjentów w pełnym zdrowiu oraz bakłażan – nazywany "żydowskim jabłkiem", niezwykle popularny w kuchni sefaradyjskiej.

Podczas warsztatów przygotujemy:

  • sałatkę z bobem, arbuzem i ziołami
  • wegańskie gołąbki z bakłażanem
  • wegański chłodnik
  • racuchy jabłkowe z rodzynkami i orzechami.

Warsztaty potrwają około 4 godzin. Spotkanie zakończy się wspólną degustacją przygotowanych potraw.

W ramach biletu na warsztaty przysługuje bilet na zwiedzanie wystawy czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".

Alicja Szepietowska – od ponad 20 lat na diecie wege, w 2012 roku obroniła pracę magisterską pt. "Wegetarianizm, społeczny i etyczny wymiar zjawiska" na Uniwersytecie Warszawskim i przeszła na weganizm. Dwa lata później zaczęła prowadzić blog i warsztaty kuchni wegańskiej. Jej misją jest pokazanie, że kuchnia roślinna może być szybka, łatwa i smaczna. Prowadzi blog Alicja w krainie warzyw, szkoli zarówno osoby prywatne, jak i pracowników restauracji i cukierni, którzy chcą poszerzyć swoje menu o opcje roślinne. Jest trenerką, dla której praca z ludźmi, prowadzenie szkoleń i warsztatów to druga pasja.

Logo bloga Alicja w krainie warzyw, które składa się z kolorowej nazwy i królika z marchewką wyskakującego z kapelusza.