Spacer
31.07.2022

Smakujemy wystawę. Spacer po wystawie czasowej z degustacją w restauracji "Warsze"

Przy stole siedzi grupa ludzi - stół zastawiony talerzami z jedzeniem
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy na spacer po wystawie czasowej "Od kuchni". W trakcie degustacji w muzealnej restauracji "Warsze" spróbujemy tradycyjnych smaków żydowskich oraz poznamy izraelskie przystawki mezze, które podbiły serca smakoszy i znawców kuchni.

  • 31 lipca (niedziela), godz. 12.00
  • bilety: 80 zł normalny, 70 zł ulgowy, KUP BILET >>
  • liczba miejsc ograniczona: 15 osób
  • prowadzenie: Beata Meller, w jęz. polskim
  • terminy kolejnych oprowadzań:
    • 14 sierpnia (niedziela)
    • 18 września (niedziela)
    • 23 października (niedziela)

Dowiemy się, czym różnią się od siebie kuchnie Żydów mieszkających w różnych częściach świata, poznamy słynną szefową kuchni z okresu międzywojennego, Fanię Lewando, i popularną autorkę książek kucharskich, Rebekę Wolf. Porozmawiamy o tym, skąd wzięły się zasady koszerności i czy trudno jest prowadzić koszerną kuchnię. Na koniec razem z przewodnikiem udamy się do muzealnej restauracji "Warsze" na wspólną degustację kilku potraw.