Warsztaty
15.06.2022

Nowoczesna kuchnia izraelska – warsztaty kulinarne dla seniorów

Na stole znajdują się talerze z mezze izraelskimi - pitą, hummusem, falafelami, tahini - i miska z szakszuką. Częstuje się nimi kilka osób - nad talerzami wyciągnięte dłonie.
fot. M. Jaźwiecki / Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy seniorki i seniorów na warsztaty z Marią Przybyszewską o nowoczesnej kuchni izraelskiej, podczas których porozmawiamy o najpopularniejszych miejscach w Tel Awiwie i spróbujemy odtworzyć najlepsze przepisy.

  • 15 czerwca (środa), godz. 16.00-20.00, BRAK MIEJSC
  • Pracownia Kulinarna "U Fani" (dawna Klubokawiarnia)

Będziemy gotować roślinnie, sprawdzimy, co trzeba zrobić samemu, a co i gdzie można kupić w Warszawie. Stworzymy sobie mapę sklepów z najlepszymi pitami, tahini i oliwkami. Będziemy korzystać z sezonowych warzyw i owoców.

Maria Przybyszewska – z wykształcenia fotografka, doświadczenie w kuchni zdobywała podczas stażu w legendarnej restauracji Noma w Kopenhadze. W ramach rezydencji w Opasłym Tomie stworzyła w pełni roślinne, autorskie menu degustacyjne. Była szefową kuchni min. w Youmiko Vegan Sushi. Prowadzi popularne konto na Instagramie @komfortowanko. O sobie pisze tak:

"Jestem kucharką i twórczynią przepisów. Moją kuchnię określiłabym jako roślinną, bez dokładnego definiowania swojej diety. Staram się jeść i gotować świadomie, maksymalnie wykorzystując lokalne produkty i sezonowe warzywa i owoce".