Spacer
22.05.2022

Chodź na bajgla – spacer miejski z degustacją

Cztery bajgle - dwa zwykłe, dwa posypane makiem - leżą na talerzu.
fot. M. Jaźwiecki / Muzeum Historii Żydów Polskich

Czy smaki przedwojennej żydowskiej Warszawy można jeszcze odnaleźć na kulinarnej mapie miasta? Gdzie biesiadowali przedwojenni smakosze? Gdzie współcześni warszawscy foodie chodzą na żydowski brunch? Zapraszamy na spacer kulinarny, łączący smaczne opowieści i przepisy, działające na wyobraźnię (i podniebienie), z degustacją w wybranych warszawskich restauracjach.

  • 22 maja (niedziela), godz. 13.30-17.00
  • bilety: normalny 200 zł, ulgowy 180 zł, KUP BILET >>
  • liczba miejsc ograniczona: max. 8 osób
  • miejsce zbiórki: ul. Chmielna 9a, JCC Warszawa

Kolejny termin:

  • 26 czerwca (niedziela), godz. 13.30-17.00

Spacer będzie okazją do rozmowy o kulturze stołu, zwyczajach związanych z jedzeniem i obecności żydowsko-polskiego dziedzictwa kulinarnego we współczesnych jadłospisach. Nawiążemy do historii, tropiąc podobieństwa i różnice między kuchnią polskich Żydów a ich sąsiadów – Polaków, Litwinów, Białorusinów, Ukraińców.

Przekonamy się o tym za pomocą własnych zmysłów, próbując potraw inspirowanych dawną kuchnią żydowską w wybranych warszawskich restauracjach. Dowiemy się, jaki wpływ na dzisiejszą izraelską sztukę kulinarną wywarły przedwojenne przepisy polskich Żydów. Opowiemy o tym, dlaczego Nowy Jork zakochał się w bajglach z Polski, a Izraelczycy nie wyobrażają sobie kuchni bez kiszonek.