Wystawy
11.03-12.12.2022

Wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna"

Napis "Od kuchni" każda litera powstała z potrawy ułożonej w odpowiedni kształt, np. "O" to bajgiel.
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Czy z talerza można wyczytać, kim jesteśmy: skąd pochodzimy, kim byli nasi przodkowie, kim są nasi sąsiedzi i jaki jest nasz styl życia? Na wystawie prezentujemy Żydów od kuchni: przybliżamy żydowską kulturę w różnych zakątkach świata, pokazując charakterystyczne potrawy, ich sposób przyrządzania, pochodzenie i znaczenie.

Kultura kulinarna jest bardzo istotnym elementem żydowskiej tożsamości: umacnia poczucie przynależności do wspólnoty, a jednocześnie stanowi wyznacznik odrębności. Kształtowała się na przestrzeni tysiącleci w różnych szerokościach geograficznych i dlatego jest dziś bardzo różnorodna. Opowieść o żydowskim jedzeniu jest więc zarazem opowieścią o żydowskiej religii, kulturze i historii.

Wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" to podróż w czasie i przestrzeni. Prezentujemy na niej różnorodność tradycji i dań żyjących przez stulecia w diasporze Żydów. Opowiadamy o tym, jak dzięki migracjom rozpowszechniali potrawy i produkty, począwszy od średniowiecza aż po wielkie fale emigracji w XIX i XX wieku. Przedstawiamy religijny fundament spajający żydowską kuchnię, zasady koszerności związane z przygotowaniem posiłków oraz współczesne łamanie tradycji i odkrywanie na nowo kulinarnych korzeni. Skłaniamy także do refleksji, prezentując cztery rzeźby Anny Królikiewicz, przygotowane specjalnie z myślą o ekspozycji.

Zapraszając na wystawę, zachęcamy do wspólnego poszukiwania odpowiedzi na pytanie: czym jest żydowska kuchnia? Odkrywając, co łączy placki ziemniaczane z latkesami i gołąbki z holiszkami, jaki związek ma czulent z adafiną i dlaczego nowojorczycy uważają ogórki kiszone i barszcz za dania żydowskie, przekonajmy się, jak bogata jest żydowska kultura kulinarna.

  • Kuratorki wystawy: Magdalena Maślak, Tamara Sztyma
  • Projekt wystawy: ONTO | Kaja Nosal i Anna Wręga
  • Autorka instalacji artystycznej: Anna Królikiewicz (współpraca: Tomasz Krupiński, Michał Majchrowicz, Małgorzata Markiewicz, Joanna Tofiło, Anna Wilczyńska)
  • Autorka graficznych symboli jedzenia: Zofia Rogula
  • Autorka wycinanek: Monika Krajewska
  • Realizacja filmów: Patryk Grochowalski
  • Kuratorka organizacyjna: Kinga Lewandowska-Doleszczak
  • Kierowniczka Działu Wystaw: Joanna Fikus
  • Inwentaryzatorka: Małgorzata Bogdańska-Krzyżanek
  • Opieka konserwatorska: Agnieszka Cyrulik, Erika Krzyczkowska-Roman, Marta Stawińska
  • Licencje: Anna Rechentiuk-Tyszka
  • Tłumaczenie i korekta tekstów angielskich: Zofia Sochańska
  • Korekta tekstów w języku polskim: Maria Koral
  • Identyfikacja wizualna wystawy: Adam Żebrowski
  • Promocja wystawy: Marta Dziewulska, Marlena Jałoszyńska, Michał Kulisiewicz, Jakub Woźniak, Radosław Wójcik
  • Koordynatorka programu towarzyszącego: Magdalena Maślak
  • Realizacja wystawy: IKG Aleksander Sieklicki
  • Realizacja multimediów na wystawie: Eidotech Polska Sp. z o.o.
  • Dostępność: Wioleta Jóźwiak
  • Opieka techniczna: Paweł Przyborowski, Tomasz Romanowski, Dariusz Różalski, Witold Słabuszewski, Jacek Szczygieł

Logotypy Stowarzyszenia Żydowski Instytut Historyczny (współorganizator wystawy(, Jankilevitsch Foundation (mecenas), Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Kulturowego (wsparcie finansowe wystawy), Archiwów Państwowych, Jewish Food Society, Żydowskiego Instytutu Historycznego(partnerzy wystawy) i partnerów medialnych