Wystawy

Program towarzyszący wystawie "Od kuchni" – maj 2022

Trzy miski z potrawami kuchni żydowskiej - hummusem, mezze i szakszuką. Obok ulotka wystawy "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".
fot. M. Jaźwiecki / Muzeum Historii Żydów Polskich

W maju na wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" przygotowaliśmy m.in. rodzinne warsztaty kulinarne, oprowadzania z kuratorem i ekspertem lub przewodnikiem, spacery z degustacją czy wydarzenia organizowane w ramach Nocy Muzeów i Dnia Dziecka.

Nie zabraknie również wydarzeń skierowanych do osób z niepełnosprawnościami. Kontynuujemy cykl "Fotografia od kuchni". Będą także rodzinne warsztaty kulinarne dla dzieci z niepełnosprawnościami i ich rodziców, z tłumaczeniem na Polski Język Migowy, oraz oprowadzanie po wystawie, spacer po mieście i warsztaty kulinarne dla dorosłych osób ze spektrum autyzmu.

Nie zapominamy też o innych grupach zwiedzających. Zaplanowaliśmy także warsztaty kulinarne dla seniorów i warsztaty kulinarne przygotowane we współpracy z Ukraińskim Domem w Warszawie.

Szczegółowy program wydarzeń w maju

7, 14, 21, 28 maja (sobota)

Co z czym zjeść? Spacer z przewodnikiem po wystawie czasowej

  • 28 maja, godz. 12.00, KUP BILET >>
  • bilety: normalny 30 zł, ulgowy 25 zł

7-8 maja (sobota-niedziela do wyboru)

Rodzinne warsztaty kulinarne z Sabiną Francuz 

  • godz. 11.00-14.00 (wydarzenie stacjonarne), BRAK MIEJSC
  • bilety: rodzinny 30 zł, każde kolejne dziecko 10 zł

8 maja (niedziela)

Wystawa "Od kuchni" z ekspertem – oprowadzają: Tamara Sztyma i Michael Schudrich

  • godz. 15.00-16.30, BRAK MIEJSC
  • liczba miejsc ograniczona
  • bilety: normalny 50 zł, ulgowy 40 zł

14 maja (sobota)

Fotografia od kuchni – cykl warsztatów fotografii kulinarnej dla dzieci i młodzieży z niepełnosprawnościami w wieku 10-14 lat 

  • przyjmujemy zapisy na cały cykl, na który składają się 4 zajęcia
  • cykl realizowany w soboty: 12.03, 9.04, 14.05, 4.06 w godz. 11.00-14.00
  • wstęp bezpłatny, zajęcia stacjonarne 
  • rezerwacja miejsc: [email protected]

Noc Muzeów – "Muzeum od kuchni"

  •  godz. 19.00-01.00

15 maja (niedziela)

Smakujemy wystawę. Spacer po wystawie czasowej "Od kuchni" z degustacją w restauracji "Warsze"

  • godz. 12.00, BRAK MIEJSC
  • prowadzenie: Katarzyna Jankowska, w jęz. polskim
  • liczba miejsc ograniczona
  • bilety: normalny 80 zł, ulgowy 70 zł

Czym pachnie szabat? – warsztaty dla rodzin z dziećmi z niepełnosprawnościami oraz z tłumaczeniem na PJM

  • godz. 11.00-14.00 (stacjonarne)
  • wstęp bezpłatny, rezerwacja miejsc: [email protected]

22, 29 maja (niedziela)

Autentyzm: "Od kuchni" – oprowadzanie po wystawie dla grupy AUTENTYZM, dorosłych ze spektrum autyzmu

  • godz. 16.00-17.30 (stacjonarne)
  • wstęp bezpłatny

22 maja (niedziela)

Chodź na bajgla – spacer miejski z degustacją

  • godz. 13.30-17.00, KUP BILET >>
  • miejsce zbiórki: ul. Chmielna 9a, JCC Warszawa
  • liczba miejsc ograniczona: max. 8 osób
  • bilety: normalny 200 zł, ulgowy 180 zł

25 maja (środa)

Szabatowa chałka – warsztaty kulinarne dla seniorów

  • godz. 16.00-20.00, BRAK MIEJSC
  • Muzeum POLIN, Pracownia Kulinarna "U Fani" (dawna Klubokawiarnia)
  • prowadzenie: Renata Płotczyk

27 maja (piątek)

Warsztaty kulinarne z Ukraińskim Domem – ODWOŁANE

  • godz. 18.00-22.00
  • Muzeum POLIN, Pracownia Kulinarna "U Fani" (dawna Klubokawiarnia)
  • liczba miejsc ograniczona: max. 20 osób
  • bilety: 200 zł

29 maja (niedziela)