Rodzinne warsztaty kulinarne z Sabiną Francuz
image
image
Co w trawie piszczy? Wiosna to najlepszy czas na kulinarne eksperymenty. Dowiemy się, co dzieje się z nasionami, gdy nikt na nie nie patrzy. Przygotujemy slalom gigant dla fasoli, a w kuchni porozmawiamy o tym, co zdrowe i mądre, ale niekoniecznie poważne. Wspólnie zrobimy czekoladowe babeczki z fasolą, ziołowe kuleczki z macy, placuszki malowane nowalijkami i wiosenny koktajl witaminowy.
- 7-8 maja (sobota-niedziela do wyboru), godz. 11.00-14.00
- BRAK MIEJSC
Wydarzenie towarzyszące wystawie czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".
Sabina Francuz – przez 10 lat prowadziła bistro i catering Głodne Kawałki. Współpracowała m.in. z Festiwalem Kultury Żydowskiej, tworząc kuchnię festiwalową w krakowskim Chederze, gdzie zapoczątkowała cykl szabatowych śniadań. Założyła kolektyw Mecyje, z którym propaguje twórczość i dorobek Fani Lewando. We współpracy z nim stworzyła bloga i wydała książkę z 80 przepisami autorstwa Fani.
Od roku zajmuje się architekturą informacji i projektowaniem interfejsów, pisze książki i bloga, opracowuje treści o tematyce kulinarnej na potrzeby mediów społecznościowych i wciąż gotuje. Uwielbia jadalne słowa, soczyste, puszyste i aromatyczne, idealnie wyprażone pod kuszące zachcianki, zmierzone, odważone i ugotowane receptury, spisane w logiczny sposób, i fotografie, pokazujące naturalne piękno jedzenia.