Szabatowa chałka – warsztaty kulinarne dla seniorów
Zapraszamy seniorów do udziału w warsztatach kulinarnych, podczas których samodzielnie przygotujemy drożdżowe ciasto i poznamy dwa najpopularniejsze sploty chałki. Warsztaty prowadzi Renata Płotczyk, edukatorka od wielu lat związana z Muzeum POLIN.
- 25 maja (środa), godz. 16.00-20.00, BRAK MIEJSC
- Pracownia Kulinarna "U Fani" (dawna Klubokawiarnia)
- prowadzenie: Renata Płotczyk
Kuchnia żydowska, jedyna w swoim rodzaju, stanowi niezwykle ciekawe połączenie tego, co tylko dla niej właściwe, z tradycjami kulinarnymi narodów, z którymi przez wieki przyszło Żydom sąsiadować. Wśród typowych dla niej potraw znajduje się wyjątkowe pieczywo – chałka. Zapraszamy na warsztaty chałkom poświęcone. Ich zapach oznajmiał sąsiadom, że nadchodzi żydowskie święto szabat. Porozmawiamy o niezwykłości tego pieczywa i wadze, jaką nadaje świętowaniu. Wyrobimy drożdżowe ciasto i poznamy dwa najpopularniejsze sploty chałki.