Warsztaty
25.05.2022

Szabatowa chałka – warsztaty kulinarne dla seniorów

Grupa osób zaplata chałkę podczas warsztatów.
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy seniorów do udziału w warsztatach kulinarnych, podczas których samodzielnie przygotujemy drożdżowe ciasto i poznamy dwa najpopularniejsze sploty chałki. Warsztaty prowadzi Renata Płotczyk, edukatorka od wielu lat związana z Muzeum POLIN. 

  • 25 maja (środa), godz. 16.00-20.00, BRAK MIEJSC
  • Pracownia Kulinarna "U Fani" (dawna Klubokawiarnia)
  • prowadzenie: Renata Płotczyk

Kuchnia żydowska, jedyna w swoim rodzaju, stanowi niezwykle ciekawe połączenie tego, co tylko dla niej właściwe, z tradycjami kulinarnymi narodów, z którymi przez wieki przyszło Żydom sąsiadować. Wśród typowych dla niej potraw znajduje się wyjątkowe pieczywo – chałka. Zapraszamy na warsztaty chałkom poświęcone. Ich zapach oznajmiał sąsiadom, że nadchodzi żydowskie święto szabat. Porozmawiamy o niezwykłości tego pieczywa i wadze, jaką nadaje świętowaniu. Wyrobimy drożdżowe ciasto i poznamy dwa najpopularniejsze sploty chałki.

Logo projektu Żydowskie Dziedzictwo Kulturowe - od prawej logotypy Iceland Lichtenstein Norway Grants, Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Muzeum POLIN. Pod spodem napis Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.

www.eeagrants.org, www.norwaygrants.org, www.gov.pl