Wystawy

Program towarzyszący wystawie "Od kuchni" – lipiec 2022

Kobieta trzyma przed sobą pucharek z deserem w kolorze biało-czerwonym.
fot. M. Jaźwiecki / Muzeum Historii Żydów Polskich

W lipcu nasi przewodnicy i eksperci poprowadzą grupy śladami żydowskich zwyczajów kulinarnych – nie tylko po wystawie czasowej, ale także po Warszawie. Wybranym spacerom towarzyszyć będą degustacje w restauracji "Warsze".

W lipcowe soboty jak zwykle dowiemy się, "Co z czym zjeść?", a w niedzielę, 17 lipca, po raz kolejny pójdziemy na bajgla. Podczas spotkania z cyklu "Wystawa «Od kuchni» z ekspertem" porozmawiamy natomiast z kuratorką ekspozycji Magdaleną Maślak i Natalią Mętrak-Rudą. W ostatni dzień miesiąca będziemy "smakować wystawę" w towarzystwie przewodniczki, po czym spróbujemy żydowskich dań w muzealnej restauracji.

Szczegółowy program wydarzeń w lipcu

2, 9 16, 23, 30 lipca (sobota)

Co z czym zjeść? Spacer z przewodnikiem po wystawie czasowej

17 lipca (niedziela)

Chodź na bajgla – spacer miejski z degustacją

  • godz. 13.30-17.00, KUP BILET >>
  • liczba miejsc ograniczona: max. 8 osób
  • bilety: normalny 200 zł, ulgowy 180 zł

23 lipca (sobota)

Wystawa "Od kuchni" z ekspertem: oprowadzają – Magdalena Maślak i Natalia Mętrak-Ruda

  • godz. 15.00-16.30 – w języku polskim, KUP BILET >>
  • godz. 17.00-18.30 – w języku angielskim, KUP BILET >>
  • liczba miejsc ograniczona
  • bilety: normalny 50 zł, ulgowy 40 zł

31 lipca (niedziela)

Smakujemy wystawę. Spacer po wystawie czasowej z degustacją w restauracji "Warsze"

  • godz. 12.00, KUP BILET >>
  • prowadzenie: Beata Meller, w języku polskim
  • liczba miejsc ograniczona
  • bilety: normalny 80 zł, ulgowy 70 zł