Wystawy

Program towarzyszący wystawie "Od kuchni" – kwiecień 2022

Dwie dobrze wypieczone chałki leżą w wyplatanym koszyku, który jest wyścielony żółtymi serwetkami
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Wystawie czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" towarzyszy wiele wydarzeń, m.in. oprowadzania, warsztaty, spacery połączony z degustacją żydowskich dań. Zapraszamy do zapoznania się z propozycjami na kwiecień.

Dla najmłodszych przygotowaliśmy (rodzinne) warsztaty kulinarne. Nie zabraknie również wydarzeń dostępnych dla dzieci i młodzieży z niepełnosprawnościami. Pozostałym zwiedzającym polecamy warsztaty kulinarne, dyskusję online czy spacer z przewodnikiem połączony z degustacją w restauracji "Warsze".

Szczegółowy program wydarzeń w kwietniu

2 kwietnia (sobota)

Co z czym zjeść? Spacer z przewodnikiem po wystawie czasowej

  • spacer odbywa się raz w tygodniu w soboty (2, 9, 23, 30 kwietnia), godz. 12.00
    • 30 kwietnia, godz. 12.00, BRAK MIEJSC
  • obowiązuje bilet normalny 30 zł, ulgowy 25 zł

3 kwietnia (niedziela) 

Pesach. Razem przy sederowym stole – warsztaty dla rodzin z dziećmi z niepełnosprawnościami oraz z tłumaczeniem na PJM

  • godz. 11.00-14.00 (stacjonarne) 
  • wstęp bezpłatny, wymagana rezerwacja: [email protected]

Smakujemy wystawę. Spacer po wystawie czasowej "Od kuchni" z degustacją w restauracji "Warsze"

  • godz. 12.00, BRAK MIEJSC
  • prowadzenie: Katarzyna Jankowska, w jęz. polskim

8 kwietnia (piątek)

Tajemnice czulentu. Spacer po wystawie czasowej "Od kuchni" w ramach cyklu Senioralne piątki

  • godz. 15.00-16.30, BRAK MIEJSC

9 kwietnia (sobota)

Fotografia od kuchni – cykl warsztatów fotografii kulinarnej dla dzieci i młodzieży z niepełnosprawnościami w wieku 10-14 lat

  • przyjmujemy zapisy na cały cykl, na który składają się 4 zajęcia
  • cykl realizowany w soboty: 12.03, 9.04, 14.05, 4.06 w godz. 11.00-14.00
  • wstęp bezpłatny, zajęcia stacjonarne 
  • wymagana rezerwacja: [email protected]

10 kwietnia (niedziela)

Święto Pesach na wystawie "Od kuchni" – rodzinny spacer sensoryczny

  • godz. 11.00-14.00 (stacjonarne)

27 kwietnia (środa)

Notes kulinarny – warsztaty introligatorskie dla seniorów

  • godz. 16.00-19.00
  • Muzeum POLIN, Pracownia kulinarna "U Fani" (dawna Klubokawiarnia)
  • prowadzenie: Łukasz Zbieranowski
  • wstęp wolny, obowiązuje rezerwacja miejsc
  • zapisy prowadzimy telefonicznie w godz. 10.00-15.00 pod numerem: 22 471 03 01 wew. 2, e-mail: [email protected]

Dyskusja: Głód i marnowanie żywności – wyzwania współczesności

29 kwietnia (piątek)

Kolacja szabatowa – wyjątkowa piątkowa kolacja, która rozpocznie się razem z szabatem i wprowadzi nas w czas odpoczynku i bycia z bliskimi

  • godz. 19.00-21.00, BRAK MIEJSC
  • Bistro "Warsze" by Bracia Wiśniewscy, Muzeum POLIN
  • liczba miejsc ograniczona: max. 60 osób
  • bilet: 250 zł

Bezpłatny program do wystawy jest finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszu EOG oraz przez budżet krajowy.

Logo projektu Żydowskie Dziedzictwo Kulturowe - od prawej logotypy Iceland Lichtenstein Norway Grants, Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Muzeum POLIN. Pod spodem napis Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.

www.eeagrants.org, www.norwaygrants.org, www.gov.pl