Program towarzyszący wystawie "Od kuchni" – kwiecień 2022
Wystawie czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" towarzyszy wiele wydarzeń, m.in. oprowadzania, warsztaty, spacery połączony z degustacją żydowskich dań. Zapraszamy do zapoznania się z propozycjami na kwiecień.
Dla najmłodszych przygotowaliśmy (rodzinne) warsztaty kulinarne. Nie zabraknie również wydarzeń dostępnych dla dzieci i młodzieży z niepełnosprawnościami. Pozostałym zwiedzającym polecamy warsztaty kulinarne, dyskusję online czy spacer z przewodnikiem połączony z degustacją w restauracji "Warsze".
Szczegółowy program wydarzeń w kwietniu
2 kwietnia (sobota)
Co z czym zjeść? Spacer z przewodnikiem po wystawie czasowej
- spacer odbywa się raz w tygodniu w soboty (2, 9, 23, 30 kwietnia), godz. 12.00
- 30 kwietnia, godz. 12.00, BRAK MIEJSC
- obowiązuje bilet normalny 30 zł, ulgowy 25 zł
3 kwietnia (niedziela)
Pesach. Razem przy sederowym stole – warsztaty dla rodzin z dziećmi z niepełnosprawnościami oraz z tłumaczeniem na PJM
- godz. 11.00-14.00 (stacjonarne)
- wstęp bezpłatny, wymagana rezerwacja: [email protected]
Smakujemy wystawę. Spacer po wystawie czasowej "Od kuchni" z degustacją w restauracji "Warsze"
- godz. 12.00, BRAK MIEJSC
- prowadzenie: Katarzyna Jankowska, w jęz. polskim
8 kwietnia (piątek)
Tajemnice czulentu. Spacer po wystawie czasowej "Od kuchni" w ramach cyklu Senioralne piątki
- godz. 15.00-16.30, BRAK MIEJSC
9 kwietnia (sobota)
Fotografia od kuchni – cykl warsztatów fotografii kulinarnej dla dzieci i młodzieży z niepełnosprawnościami w wieku 10-14 lat
- przyjmujemy zapisy na cały cykl, na który składają się 4 zajęcia
- cykl realizowany w soboty: 12.03, 9.04, 14.05, 4.06 w godz. 11.00-14.00
- wstęp bezpłatny, zajęcia stacjonarne
- wymagana rezerwacja: [email protected]
10 kwietnia (niedziela)
Święto Pesach na wystawie "Od kuchni" – rodzinny spacer sensoryczny
- godz. 11.00-14.00 (stacjonarne)
27 kwietnia (środa)
Notes kulinarny – warsztaty introligatorskie dla seniorów
- godz. 16.00-19.00
- Muzeum POLIN, Pracownia kulinarna "U Fani" (dawna Klubokawiarnia)
- prowadzenie: Łukasz Zbieranowski
- wstęp wolny, obowiązuje rezerwacja miejsc
- zapisy prowadzimy telefonicznie w godz. 10.00-15.00 pod numerem: 22 471 03 01 wew. 2, e-mail: [email protected]
Dyskusja: Głód i marnowanie żywności – wyzwania współczesności
- godz. 19.30
- transmisja na profilu Facebook Muzeum POLIN >>
29 kwietnia (piątek)
Kolacja szabatowa – wyjątkowa piątkowa kolacja, która rozpocznie się razem z szabatem i wprowadzi nas w czas odpoczynku i bycia z bliskimi
- godz. 19.00-21.00, BRAK MIEJSC
- Bistro "Warsze" by Bracia Wiśniewscy, Muzeum POLIN
- liczba miejsc ograniczona: max. 60 osób
- bilet: 250 zł
Bezpłatny program do wystawy jest finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszu EOG oraz przez budżet krajowy.