Wystawy

Program towarzyszący wystawie "Od kuchni" – listopad 2022

Ktoś trzyma przed sobą miskę z klopsikami w sosie.
fot. M. Jaźwiecki/Muzeum Historii Żydów Polskich

Warsztaty piekarnicze dla seniorów, zajęcia twórcze dla dzieci, spacery i dyskusje – to tylko część atrakcji, które czekają na Was na wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" w listopadzie. Sprawdźcie, co jeszcze przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu.

Poznamy na przykład tajniki aszkenazyjskiego i sefardyjskiego jedzenia, ale w nieco innym – bo wegańskim wydaniu. Na warsztatach o kuchni roślinnej opowie nam Daniel Jaroć, założyciel gdańskiego Falovca, z którym wspólnie przygotujemy różne bezmięsne dania. O weganizmie (i wegetarianizmie) porozmawiamy również podczas dyskusji, a w trakcie drugiej rozmowy poruszymy temat uboju religijnego i zastanowimy się, czy odejście od przemysłowej hodowli zwierząt jest w ogóle możliwe.

Nie zabraknie też cyklicznych spacerów z przewodnikiem i degustacją w restauracji "Warsze". Podczas oprowadzania z ekspertem tym razem wysłuchamy opowieści Anny Królikiewicz – artystki, która jest autorką instalacji "Stoły" udostępnionej na ekspozycji. Towarzyszyć jej będzie Magdalena Maślak – kuratorka wystawy "Od kuchni".

W listopadowym programie wydarzeń każdy znajdzie coś dla siebie. Przygotowaliśmy zajęcia dla seniorów, dzieci, w tym z niepełnosprawnościami, oraz dorosłych. Serdecznie zapraszamy na wystawę "Od kuchni"!

Szczegółowy program wydarzeń w listopadzie

3 listopada (czwartek)

Warsztaty piekarnicze dla seniorów

  • 3 listopada (czwartek), godz. 11.00-14.00
  • pracownia kulinarna "U Fani"
  • prowadzenie: Renata Płotczyk
  • liczba miejsc ograniczona: 15 osób
  • prowadzimy zapisy telefonicznie w godz. 10.00-15.00 pod numerem: 22 471 03 01 wew. 2, można też wysłać e-mail na adres: [email protected]

5 listopada (sobota)

Wokół nakrytego stołu – cykl warsztatów twórczych

  • godz. 11.00-12.30, BRAK MIEJSC
  • bilety: za dziecko 30 zł; za każde kolejne dziecko 15 zł
  • więcej informacji >>

Fotografia od kuchni – cykl warsztatów fotografii kulinarnej dla dzieci i młodzieży z niepełnosprawnościami

  • godz. 11.00-14.00
  • sala edukacyjna, piętro 1 (wejście na piętro obok Miejsca edukacji rodzinnej "U króla Maciusia")
  • wstęp bezpłatny, rezerwacja miejsc: [email protected]
  • więcej informacji >>

5, 12, 19, 26 listopada (sobota)

Co z czym zjeść? Spacer z przewodnikiem po wystawie czasowej

  • 26 listopada (sobota), godz. 12.00, KUP BILET >>
  • bilety: normalny 30 zł, ulgowy 25 zł

6, 13, 20 listopada (niedziela)

Smakujemy wystawę. Spacer po wystawie czasowej z degustacją w restauracji "Warsze"

  • 20 listopada (niedziela), godz. 12.00, BRAK MIEJSC
  • prowadzenie: Katarzyna Jankowska, w języku polskim
  • liczba miejsc ograniczona: 15 osób
  • bilety: normalny 80 zł, ulgowy 70 zł

6 listopada (niedziela)

Jak być wege po żydowsku? Dyskusja online

10 listopada (czwartek)

Ubój religijny – czy da się odejść od przemysłowej hodowli zwierząt? Dyskusja online

19 listopada (sobota)

Muzyka na widelcu – warsztaty muzyczne dla rodzin z dziećmi z niepełnosprawnościami

  • godz. 11.00-13.00
  • sala edukacyjna, piętro 1 (wejście na piętro obok Miejsca edukacji rodzinnej "U króla Maciusia")
  • wstęp bezpłatny, rezerwacja miejsc: [email protected]
  • więcej informacji >>

Stolarka dla dzikich dzieci – cykl warsztatów twórczych

  • godz. 11.00-12.30, BRAK MIEJSC
  • bilety: za dziecko 30 zł; za każde kolejne dziecko 15 zł
  • więcej informacji >>

Wystawa "Od kuchni" z ekspertem – oprowadzają: Anna Królikiewicz i Magdalena Maślak

  • godz. 15.00-16.30 – oprowadzenie w języku polskim, BRAK MIEJSC
  • liczba miejsc ograniczona: 25 osób
  • bilety: normalny 50 zł, ulgowy 40 zł

20 listopada (niedziela)

Smaki i tradycje kuchni żydowskiej – spacer po wystawie czasowej w języku ukraińskim

  • godz. 14.00-15.00
  • liczba miejsc ograniczona, rezerwacja bezpłatnych wejściówek: [email protected]
  • jednorazowo można zarezerwować 2 wejściówki
  • przy rezerwacji wejściówek w treści e-maila prosimy o podanie imienia i nazwiska uczestników, a w temacie wiadomości – datę i nazwę wycieczki
  • ostatni dzień rejestracji przed wycieczką – piątek do godz. 17.00

25 listopada (piątek)

Przez Hiszpanię do Turcji – wegańskie warsztaty kulinarne z Danielem Jarociem

  • godz. 18.00-22.00, KUP BILET >>
  • pracownia kulinarna "U Fani"
  • liczba miejsc ograniczona
  • bilety: 290 zł