Program towarzyszący wystawie "Od kuchni" – listopad 2022

Warsztaty piekarnicze dla seniorów, zajęcia twórcze dla dzieci, spacery i dyskusje – to tylko część atrakcji, które czekają na Was na wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" w listopadzie. Sprawdźcie, co jeszcze przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu.
Poznamy na przykład tajniki aszkenazyjskiego i sefardyjskiego jedzenia, ale w nieco innym – bo wegańskim wydaniu. Na warsztatach o kuchni roślinnej opowie nam Daniel Jaroć, założyciel gdańskiego Falovca, z którym wspólnie przygotujemy różne bezmięsne dania. O weganizmie (i wegetarianizmie) porozmawiamy również podczas dyskusji, a w trakcie drugiej rozmowy poruszymy temat uboju religijnego i zastanowimy się, czy odejście od przemysłowej hodowli zwierząt jest w ogóle możliwe.
Nie zabraknie też cyklicznych spacerów z przewodnikiem i degustacją w restauracji "Warsze". Podczas oprowadzania z ekspertem tym razem wysłuchamy opowieści Anny Królikiewicz – artystki, która jest autorką instalacji "Stoły" udostępnionej na ekspozycji. Towarzyszyć jej będzie Magdalena Maślak – kuratorka wystawy "Od kuchni".
W listopadowym programie wydarzeń każdy znajdzie coś dla siebie. Przygotowaliśmy zajęcia dla seniorów, dzieci, w tym z niepełnosprawnościami, oraz dorosłych. Serdecznie zapraszamy na wystawę "Od kuchni"!
Szczegółowy program wydarzeń w listopadzie
3 listopada (czwartek)
Warsztaty piekarnicze dla seniorów
- 3 listopada (czwartek), godz. 11.00-14.00
- pracownia kulinarna "U Fani"
- prowadzenie: Renata Płotczyk
- liczba miejsc ograniczona: 15 osób
- prowadzimy zapisy telefonicznie w godz. 10.00-15.00 pod numerem: 22 471 03 01 wew. 2, można też wysłać e-mail na adres: [email protected]
5 listopada (sobota)
Wokół nakrytego stołu – cykl warsztatów twórczych
- godz. 11.00-12.30, BRAK MIEJSC
- bilety: za dziecko 30 zł; za każde kolejne dziecko 15 zł
- więcej informacji >>
Fotografia od kuchni – cykl warsztatów fotografii kulinarnej dla dzieci i młodzieży z niepełnosprawnościami
- godz. 11.00-14.00
- sala edukacyjna, piętro 1 (wejście na piętro obok Miejsca edukacji rodzinnej "U króla Maciusia")
- wstęp bezpłatny, rezerwacja miejsc: [email protected]
- więcej informacji >>
5, 12, 19, 26 listopada (sobota)
Co z czym zjeść? Spacer z przewodnikiem po wystawie czasowej
- 26 listopada (sobota), godz. 12.00, KUP BILET >>
- bilety: normalny 30 zł, ulgowy 25 zł
6, 13, 20 listopada (niedziela)
Smakujemy wystawę. Spacer po wystawie czasowej z degustacją w restauracji "Warsze"
- 20 listopada (niedziela), godz. 12.00, BRAK MIEJSC
- prowadzenie: Katarzyna Jankowska, w języku polskim
- liczba miejsc ograniczona: 15 osób
- bilety: normalny 80 zł, ulgowy 70 zł
6 listopada (niedziela)
Jak być wege po żydowsku? Dyskusja online
- godz. 20.00
- transmisja w języku angielskim na profilu POLIN Museum EN >>
- moderacja: Barbara Kirshenblatt-Gimblett
10 listopada (czwartek)
Ubój religijny – czy da się odejść od przemysłowej hodowli zwierząt? Dyskusja online
- godz. 19.30
- transmisja na Facebooku Muzeum POLIN >>
- prowadzenie: Agata Rakowiecka (JCC Warszawa)
19 listopada (sobota)
Muzyka na widelcu – warsztaty muzyczne dla rodzin z dziećmi z niepełnosprawnościami
- godz. 11.00-13.00
- sala edukacyjna, piętro 1 (wejście na piętro obok Miejsca edukacji rodzinnej "U króla Maciusia")
- wstęp bezpłatny, rezerwacja miejsc: [email protected]
- więcej informacji >>
Stolarka dla dzikich dzieci – cykl warsztatów twórczych
- godz. 11.00-12.30, BRAK MIEJSC
- bilety: za dziecko 30 zł; za każde kolejne dziecko 15 zł
- więcej informacji >>
Wystawa "Od kuchni" z ekspertem – oprowadzają: Anna Królikiewicz i Magdalena Maślak
- godz. 15.00-16.30 – oprowadzenie w języku polskim, BRAK MIEJSC
- liczba miejsc ograniczona: 25 osób
- bilety: normalny 50 zł, ulgowy 40 zł
20 listopada (niedziela)
Smaki i tradycje kuchni żydowskiej – spacer po wystawie czasowej w języku ukraińskim
- godz. 14.00-15.00
- liczba miejsc ograniczona, rezerwacja bezpłatnych wejściówek: [email protected]
- jednorazowo można zarezerwować 2 wejściówki
- przy rezerwacji wejściówek w treści e-maila prosimy o podanie imienia i nazwiska uczestników, a w temacie wiadomości – datę i nazwę wycieczki
- ostatni dzień rejestracji przed wycieczką – piątek do godz. 17.00
25 listopada (piątek)
Przez Hiszpanię do Turcji – wegańskie warsztaty kulinarne z Danielem Jarociem
- godz. 18.00-22.00, KUP BILET >>
- pracownia kulinarna "U Fani"
- liczba miejsc ograniczona
- bilety: 290 zł