Jak być wege po żydowsku?
image

image

image

image
image

Co jest żydowskiego w weganizmie? Co jest wegańskiego w żydowskości? Te pytania zadamy historykom z jedzenia i wegańskim aktywistom, w dyskusji prowadzonej przez profesor Barbarę Kirshenblatt-Gimblett.
- 6 listopada (niedziela), godz. 20.00
- Transmisja w j. angielskim na profilu Muzeum POLIN na YouTube >>
- Moderacja: Barbara Kirshenblatt-Gimblett
Jacob Arie Labendz, jeden z redaktorów "Jewish Veganism and Vegetarianism: Studies and New Directions" opowie o żydowskich aspektach diety roślinnej od Talmudu do dziś. Eve Jochnovitz, która przetłumaczyła z jidysz przedwojenną wegetariańską książkę kucharską Fani Lewando, wyjaśni, jak wegetarianizm pojawił się w świecie żydowskim. Profesor Nora Rubel, która otworzyła niedawno koszernego "rzeźnika" w Rochester, opowie o tym, jak badania naukowe i wegetariański aktywizm przeplatają się w jej pracy i życiu. Weź udział w naszej dyskusji i poznaj żydowski sposób na bycie wege!
Uczestnicy:
Jacob Ari Labendz kieruje Gross Center for Judaic and Holocaust Studies w Ramapo College of New Jersey. Zajmuje się historią Żydów czechosłowackich w XX wieku, nacjonalizmem, zimnowojenną polityką państwową, współczesnym antysemityzmem, pamięcią o Holokauście i żydowskimi kulturami żywieniowymi. Opublikował m.in. dwa tomy pod swoją redakcją: "Jewish Veganism and Vegetarianism: Studies and New Directions" ze Shmulym Yanklowitzem (SUNY, 2019) oraz "Jewish Property after 1945: Cultures and Economies of Ownership, Loss, Recovery, and Transfer" (Routledge, 2017). W 2012 roku przeszedł na dietę wegańską i od tamtej pory zajmuje się jej promowaniem. Więcej na YouTubie i Facebooku.
Eve Jochnowitz jest badaczką języka jidysz, etnografką kulinarną, szefową kuchni i piekarką. Jest także pełną wyobraźni wegańską innowatorką, która rezultaty swoich kulinarnych eksperymentów przedstawia na swoim blogu "In moyl arayn" (Into the Mouth), po angielsku i w jidysz. Uzyskała doktorat na temat żydowskiej etnografii kulinarnej na Wydziale Performance Studies Uniwersytetu Nowojorskiego. Opracowała "The Vilna Vegetarian Cookbook" (Schocken, 2015) na podstawie książki kucharskiej autorstwa restauratorki Fani Lewando, napisanej w jidysz (1938). Razem z Rukhl Schaechter prowadzi również program "Est Gezunterheyt" dla The Yiddish Daily Forward.
Nora Rubel jest profesorką studiów żydowskich (stanowisko imienia Jane and Alan Batkin) oraz dyrektorką Wydziału Religii i Klasyki na Uniwersytecie w Rochester. W 2005 roku uzyskała doktorat z religii amerykańskich na Uniwersytecie Karoliny Północnej w Chapel Hill. Współredagowała "Religion, food, and eating in North America" (Columbia University Press, 2014) i jest autorką "Doubting the devout: The Ultra-Orthodox in the Jewish American Imagination" (Columbia University Press, 2009). Obecnie pracuje nad książką "Recipes for Melting Pot: Reading The Settlement Cook Book".
Moderatorka:
Barbara Kirshenblatt-Gimblett jest Główną Kuratorką Wystawy Stałej Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN (stanowisko imienia Ronalda S. Laudera) oraz Professor Emerita na New York University. Jest m.in. autorką i współautorką książek:
- "Destination Culture: Tourism, Museums, and Heritage";
- "Image Before My Eyes: A Photographic History of Jewish Life in Poland, 1864-1939" (z Lucjanem Dobroszyckim);
- "They Called Me Mayer July: Painted Memories of Jewish Life in Poland Before the Holocaust" (z Mayerem Kirshenblattem);
- "The Art of Being Jewish in Modern Times" (z Jonathanem Karpem);
- "Anne Frank Unbound: Media, Imagination, Memory" (z Jeffreyem Shandlerem).
Została odznaczona Krzyżem Oficerskim Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej. Jest laureatką nagrody Dan David 2020 i 2021 Lifetime Achievement Award przyznawanej prze American Folklore Society.
Dyskusja odbywa się w ramach Global Education Outreach Program.
Program GEOP możliwy jest dzięki wsparciu Taube Philanthropies, The William K. Bowes, Jr. Foundation oraz Stowarzyszenia Żydowski Instytut Historyczny w Polsce.