Smaki i tradycje kuchni żydowskiej
W niedzielne popołudnie zapraszamy na autorski spacer w języku ukraińskim po wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna", który poprowadzi badaczka i historyczka Marianna Shpak.
- 20 listopada (niedziela), godz. 14.00 – oprowadzanie stacjonarne w języku ukraińskim
- 4 grudnia (niedziela), godz. 14.00
- Liczba miejsc ograniczona
- Rezerwacja bezpłatnych wejściówek: [email protected]
- Jednorazowo można zarezerwować 2 wejściówki
- Przy rezerwacji wejściówek w treści e-maila prosimy o podanie imienia i nazwiska uczestników. W temacie wiadomości prosimy podać datę i nazwę wycieczki
- Ostatni dzień rejestracji przed wycieczką – piątek do godz. 17.00
Marianna Shpak zabierze nas w podróż do żydowskich domów w różnych częściach świata, gdzie w przytulnych kuchniach poznamy tradycje, święta oraz różnorodne potrawy i napoje. Odsłonimy tajniki kuchni żydowskiej, poznamy styl życia Żydów oraz opowiemy o zasadach i zakazach, które od tysięcy lat są wciąż żywe w rodzinach żydowskich.
Zajrzymy do gotujących się garnków i patelni, dowiemy się więcej o świątecznych przygotowaniach stołu i domu, a także polecimy książki kucharskie z przepisami na dawne i współczesne potrawy żydowskie. Czy przepisy, które poznamy nas zaskoczą? A może przeciwnie, okażą się powrotem do dziecięcych smaków i wspomnień? Czekamy na Was, aby wspólnie odkrywać żydowski świat kulinarny!
Marianna Shpak urodziła się w 1991 roku na Chersońszczyznie. Jest historykiem, pedagogiem, badaczką zjawiska Holokaustu w Bułgarii. Do 2019 roku pracowała w muzeum kultury Żydów i historii Holokaustu "Muzeum Mychajła Marmera" w Krzywym Rogu. W latach 2019-2020 była wolontariuszką w Międzynarodowym Domu Spotkań Młodzieży w Oświęcimiu. Aktualnie jest studentką studiów magisterskich Studium Europy Wschodniej UW. Uczestniczy w międzynarodowych projektach edukacyjnych i naukowych. Mieszka w Polsce od 2019 roku.