Spacer
19.11.2022

Wystawa "Od kuchni" z ekspertem – oprowadzają: Anna Królikiewicz i Magdalena Maślak

Zapraszamy na oprowadzanie po wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna". Tym razem do świata sztuki zabierze nas Anna Królikiewicz, autorka "Stołów" – czterech instalacji artystycznych znajdujących się na wystawie – wraz z kuratorką ekspozycji Magdaleną Maślak.

  • 19 listopada (sobota), godz. 15.00-16.30 – BRAK MIEJSC
  • Bilety: normalny 50 zł, ulgowy 40 zł
  • Liczba miejsc ograniczona

O czym opowiadają te cztery niezwykłe stoły? Jaki był efekt połączenia sztuki z opowieścią o żydowskiej kulturze kulinarnej? Na spacerze dowiemy, jak wyglądała praca nad koncepcją obiektów, oraz poznamy ich związek z dziedzinami, którymi interesuje się Anna Królikiewicz: pracą z pokarmem jako materiałem rzeźbiarskim, sztuką relacyjną, instalacją i food designem.

Czytaj więcej o instalacji Anny Królikiewicz "Stoły" na wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" >>

Anna Królikiewicz – artystka współczesna, oddana monumentalnemu rysunkowi i instalacji, profesor tytularna, pracowniczka naukowa i dydaktyczna Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. Zdarza się, że pisze – współautorka, redaktorka naukowa i współwydawczyni monografii naukowej "Międzyjęzyk", porządkującej wątek użycia pokarmu jako medium w sztuce współczesnej, foodarcie, sztuce relacyjnej w polu malarstwa, antropologii, historii sztuki. Do 2020 roku miała stałą kolumnę w magazynie "USTA" poświęconą związkom sztuk pięknych i pokarmu.

Autorka wielu wystaw indywidualnych, brała udział w ponad stu wystawach zbiorowych w kraju i za granicą, swoje prace pokazywała m.in. w Nowym Jorku, Stambule, Ankarze, Kolonii, Brukseli, na międzynarodowych festiwalach sztuki współczesnej, w opuszczonym sklepie mięsnym w Sopocie, refektarzu Zakonu Kartuzów, oliwskim lesie, pustym mieszkaniu na krakowskim Salwatorze, w warszawskiej Zachęcie. Na przełomie 2018/2019 pracowała nad scenografią do dramatu według powieści Alexandra Dumas'a: "DieBartholomäusnacht" w Theater Freiburg w Niemczech.

Ostatnie realizacje z 2022 roku powstały na zaproszenie Muzeum POLIN w Warszawie i metaforyzują zagadnienia dotyczące kuchni żydowskiej na wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".

Magdalena Maślak – kulturoznawczyni, inicjatorka TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia. Od lat zajmuje się żydowską kulturą kulinarną i związkami kuchni żydowskiej z kuchniami lokalnymi. Punktem wyjścia dla jej działań jest kulturowy aspekt jedzenia: jego historia, migracje, zmieniające się tradycje i ich odzwierciedlenie w praktykach codziennych. W Muzeum POLIN kieruje Sekcją Programów Społecznych.