Wystawy
11.03-12.12.2022

Wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" – materiały prasowe

Grafika promująca wystawę Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna, 11.03-12.12.2022. Napis Od kuchni ułożony jest z liter stworzonych z jedzenia, np. O przypomina bułkę z dziurą w środku, C to rogal, I ryba.
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Czy z talerza można wyczytać, kim jesteśmy: skąd pochodzimy, kim byli nasi przodkowie, kim są nasi sąsiedzi i jaki jest nasz styl życia? Na wystawie prezentujemy Żydów od kuchni: przybliżamy żydowską kulturę w różnych zakątkach świata, pokazując charakterystyczne potrawy, ich sposób przyrządzania, pochodzenie i znaczenie.

Nową wystawę w Muzeum POLIN można zwiedzać od 11 marca 2022 roku. Towarzyszy jej wiele wydarzeń, m.in. oprowadzania, warsztaty kulinarne czy fotograficzne, rodzinna gra muzealna oraz spacer połączony z degustacją żydowskich dań.

Zapraszamy Państwa do zapoznania się z materiałami prasowymi:

  1. Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna - informacja prasowa [.docx]
  2. Sesja kulinarna, fot. M. Jaźwiecki [.zip, .jpg]
  3. Zdjęcia potraw i obiektów na wystawie, fot. M. Jaźwiecki / fot. Muzeum POLIN [,zip, .jpg, .docx]
  4. Zdjęcia z wystawy, fot. M. Jaźwiecki [.zip, .jpg]
  5. Zdjęcia z wystawy - puste przestrzenie, fot. M. Jaźwiecki [.zip, .jpg]
  6. Plakaty do wystawy [.zip, pdf, .jpg]
  7. Zdjęcia ilustracyjne do publikacji prasowych, fot. M. Kulisiewicz [.zip, .jpg]
  8. Wypowiedzi kuratorek wystawy wraz z transkrypcją [.zip, .mp3, .docx]

Kontakt dla mediów:

Marta Dziewulska
Rzeczniczka Prasowa Muzeum POLIN
[email protected], tel. kom.: +48 604 464 675