Menora Info
31.05.2020 - online

Gotuj z Malką Kafką!

Na zdjęciu kobieta w białym kitlu kucharskim (Malka Kafka), trzyma w ręku mała kulkę
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

W cyklu “Kuchnia żydowska z POLIN” Malka Kafka – restauratorka i promotorka dobrego życia, która prowadzi sieć restauracji Tel Aviv Urban Food – zaprosi Was do swojego domu, a w nim… oczywiście do kuchni!

  • 10 maja – 3 lipca (niedziela), godz. 10:00
  • premiera odcinka na Facebooku i  YouTube

 

Zobaczycie jak przyrządzać aszkenazyjskie przysmaki.

  1. Na pierwszy ogień pójdzie żydowski kugel (premiera: 10.05.2020) >>
  2. Nauczcie się przygotowywać latkesy, żydowskie placki ziemniaczane (premiera  17.05.2020) >>
  3. Kolejny specjał: żydowski złoty rosół - goldene jojch (premiera: 24.05.2020) >>

Malka Kafka

Restauratorka i promotorka dobrego życia. Fascynuje ją społeczny kontekst jedzenia - wspólne gotowanie, spożywanie posiłków przy jednym stole, dzielenie się jedzeniem. Zwraca dużą uwagę na aspekt odpowiedzialności za świat - co zjadam, skąd pochodzą produkty, jak produkować jedzenie zgodnie z zasadami zrównoważonej gospodarki.

Prowadzi sieć restauracji Tel Aviv Urban Food. Była gospodynią programu kulinarnego "Koszer Macher" w Kuchnia+. W 2018 nakładem wydawnictwa Znak ukazała się jej nowa książka "GOD FOOD - Boska kuchnia". Wielokrotnie zapraszana jako ekspertka kulinarna do programów TV. Prowadzi pokazy kulinarne na wielu festiwalach również zagranicznych oraz warsztaty kulinarne.