Menora Info
Czulent z młodych warzyw
Składniki
- 4 ziemniaki
- 4 małe cebule
- 2 marchewki
- ¼ selera
- 1 pietruszka (korzeń)
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka kaszy pęczak
- ½ szklanki białej fasoli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kurkumy
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Dzień wcześniej namoczyć fasolę
- Obrać warzywa. Ziemniaki i cebulę i pokroić na ćwierć, pozostałe warzywa pokroić w większe kawałki „na kęs”.
- W całkowicie metalowym garnku z metalowa pokrywką lub w żaroodpornym naczyniu (4l) ułożyć cebulę i ziemniaki, całe ząbki czosnku.
- Posypać i przyprawami.
- Na ziemniaki wsypać ziarna i kaszę i zalać wodą do pełna, dodać sól i pieprz.
- Całość zalać wodą, przykryć i dokładnie uszczelnić pokrywkę folią aluminiową.
- Czulent gotować przez ok. godzinę na ogniu (nie mieszać), po czym uzupełnić ilość wody i wstawić do piekarnika na 110-120. Pozostawić na 8 h
- Proces można przyspieszyć wkładając czulent na 2-3 h na 180C. Koniecznie sprawdzać, czy nie czuć, że czulent przypala się.
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej