Menora Info

Czulent z młodych warzyw

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Składniki

  • 4 ziemniaki    
  • 4 małe cebule
  • 2 marchewki
  • ¼ selera
  • 1 pietruszka (korzeń) 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • ½ szklanki białej fasoli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 3 liście laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • szczypta kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej namoczyć fasolę
  • Obrać warzywa. Ziemniaki i cebulę i pokroić na ćwierć, pozostałe warzywa pokroić w większe kawałki „na kęs”.
  • W całkowicie metalowym garnku z metalowa pokrywką lub w żaroodpornym naczyniu (4l) ułożyć cebulę i ziemniaki, całe ząbki czosnku. 
  • Posypać i przyprawami.
  • Na ziemniaki wsypać ziarna i kaszę i zalać wodą do pełna, dodać sól i pieprz.
  • Całość zalać wodą, przykryć i dokładnie uszczelnić pokrywkę folią aluminiową.
  • Czulent gotować przez ok. godzinę na ogniu (nie mieszać), po czym uzupełnić ilość wody i wstawić do piekarnika na  110-120. Pozostawić na 8 h
  • Proces można przyspieszyć wkładając czulent na 2-3 h na 180C. Koniecznie sprawdzać, czy nie czuć, że czulent przypala się.

 

 Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej