Menora Info
Kuchnia żydowska z POLIN: Gulasz z leśnych grzybów
Składniki:
- 500 g grzybów świeżych
- 20 g grzybów suszonych
- 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę
- 1 papryka pokrojona w paseczki
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 litra bulionu vege (można użyć bulionu z kostek rosołowych czy z koncentratu)
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1/3 szklanki oleju
- 3 łyżki suszonej papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta papryki ostrej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka pasty Marmite
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Grzyby suszone zalać wodą na pół godziny, a następnie obgotować przez 5 minut. Odlać wodę.
- Grzyby świeże pokroić w dużą kostkę lub użyć w całości, jeśli są małe i obgotować przez 5 minut. Odcedzić.
- W dużym garnku podsmażyć na złoto cebulę, dodać czosnek, paprykę, kminek i tymianek. Podsmażyć przez 30 sek.
- Dodać grzyby. Podsmażyć całość jeszcze chwilę, wlać wino, sos sojowy, dodać pastę Marmite. Dusić chwilę do czasu aż wino się zredukuje (lub gdy przestaniemy czuć zapach świeżego alkoholu, a jedynie zapach czerwonego wina).
- Do garnka wlać bulion. Przykryć i zostawić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do zagęszczenia sosu. Jeśli sos będzie za rzadki, można zagęścić go dodając paprykę w proszku.