Menora Info

Kuchnia żydowska z POLIN: Gulasz z leśnych grzybów

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Składniki:

  • 500 g grzybów świeżych 
  • 20 g grzybów suszonych
  • 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę 
  • 1 papryka pokrojona w paseczki
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • 1/2 litra bulionu vege (można użyć bulionu z kostek rosołowych czy z koncentratu) 
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki suszonej papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta papryki ostrej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty Marmite
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Grzyby suszone zalać wodą na pół godziny, a następnie obgotować przez 5 minut. Odlać wodę. 
  2. Grzyby świeże pokroić w dużą kostkę lub użyć w całości, jeśli są małe i obgotować przez 5 minut. Odcedzić.
  3. W dużym garnku podsmażyć na złoto cebulę, dodać czosnek, paprykę, kminek i tymianek. Podsmażyć przez 30 sek. 
  4. Dodać grzyby. Podsmażyć całość jeszcze chwilę, wlać wino, sos sojowy, dodać pastę Marmite. Dusić chwilę do czasu aż wino się zredukuje (lub gdy przestaniemy czuć zapach świeżego alkoholu, a jedynie zapach czerwonego wina). 
  5. Do garnka wlać bulion. Przykryć i zostawić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do zagęszczenia sosu. Jeśli sos będzie za rzadki, można zagęścić go dodając paprykę w proszku.