Menora Info

Kawior żydowski w wersji wege

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Składniki:

  • 1 cebula 
  • ½ szklanki ugotowanego bobu (można zastąpić zielonym groszkiem)
  • ½ szklanki zielonej fasolki pokrojonej w 1,5 cm kawałki 
  • garść orzechów włoskich 
  • ½ kostki tofu wędzonego
  • 1 łyżeczka pasty Marmite
  • olej ryżowy lub rzepakowy (bezsmakowy)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmaż cebulę na oleju ryżowym aż zmięknie  
  2. Kiedy cebula będzie już miękka, dodaj pokrojone w drobna kostkę tofu wędzone. Podsmaż na dużym ogniu. Następnie dodaj surową fasolkę szparagową i groszek. 
  3. Orzechy upraż na patelni lub w piekarniku i dodaj do reszty.
  4. Wszystkie składniki posiekaj niezbyt drobno nożem i dobrze ze sobą wymieszaj 
  5. Dopraw solą i pieprzem oraz łyżką oleju z orzechów.