Menora Info

Kuchnia żydowska z POLIN: Holiszkes - gołąbki z młodej kapusty

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Składniki:

1 duża główka białej kapusty

Farsz:

  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 kostkę (150g) wędzonego tofu
  • 1 szklanka podgotowanej soczewicy zielonej
  • 1 szklanka podgotowanej kaszy lub 1/2 szklanki macy
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 garść pieczonych orzechów włoskich
  • duża garść posiekanej natki

Przygotowanie:

  1. Farsz  – rozgrzej na dużej patelni oliwę, podsmaż kosteczki z wędzonego tofu.
  2. Dodaj pozostałe składniki i podsmaż ok 5 minut. Przerzuć na miskę, wymieszaj dobrze na miękką masę i ulep kulki proporcjonalne do wielkości liści.
  3. Główkę kapusty włóż do garnka z małą ilością wody i obgotuj w parze, tak aby można było łatwo zdjąć 8-10 zewnętrznych liści. Liście jeszcze krótko obgotuj w osolonej wodzie i płasko zetnij zgrubiałe nerwy. Kontynuuj z pozostałymi liśćmi kapusty.
  4. Układaj farsz na liściach i zwijaj. Ułóż holiszkes w żaroodpornym naczyniu, podlej wywarem, przykryj i piecz w piecu lub gotuj na zakrytej patelni 60 minut.