Menora Info
Kuchnia żydowska z POLIN: Holiszkes - gołąbki z młodej kapusty
Składniki:
1 duża główka białej kapusty
Farsz:
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 kostkę (150g) wędzonego tofu
- 1 szklanka podgotowanej soczewicy zielonej
- 1 szklanka podgotowanej kaszy lub 1/2 szklanki macy
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
- 1 garść pieczonych orzechów włoskich
- duża garść posiekanej natki
Przygotowanie:
- Farsz – rozgrzej na dużej patelni oliwę, podsmaż kosteczki z wędzonego tofu.
- Dodaj pozostałe składniki i podsmaż ok 5 minut. Przerzuć na miskę, wymieszaj dobrze na miękką masę i ulep kulki proporcjonalne do wielkości liści.
- Główkę kapusty włóż do garnka z małą ilością wody i obgotuj w parze, tak aby można było łatwo zdjąć 8-10 zewnętrznych liści. Liście jeszcze krótko obgotuj w osolonej wodzie i płasko zetnij zgrubiałe nerwy. Kontynuuj z pozostałymi liśćmi kapusty.
- Układaj farsz na liściach i zwijaj. Ułóż holiszkes w żaroodpornym naczyniu, podlej wywarem, przykryj i piecz w piecu lub gotuj na zakrytej patelni 60 minut.