Menora Info

Kartoffelkugel – ziemniaczana babka z wegańskimi skwarkami

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki cebuli posiekanej drobno 
  • 1 szklanka wędzonego tofu wędzonego pokrojonego w drobną kostkę ok 5 mm
  • 1 łyżeczka czosnku posiekanego drobno 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • 1 łyżeczka kminku w ziarnach
  • 4 łyżki oleju 

Przygotowanie

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, dodaj sól i pozostaw na 5-10 minut. Wyciśnij z ziemniaków nadmiar powstałego płynu. Płyn pozostaw do odstania. Na dnie osiądzie skrobia, która będzie potrzebna do zagęszczenia ciasta.
  2. Cebulę i tofu pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, aż cebula się zarumieni, pod koniec dorzucić czosnek.  
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 C. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Wmieszaj do ziemniaków pozostałe składniki, podsmażoną cebulę skrobię, która została z odciśniętych ziemniaków. 
  5. Wyłóż masę do foremki, piecz około 1,5 godziny. Pierwszego dnia kugel jest dość miękki, dlatego lepiej przygotować go dzień wcześniej.

Drugiego da się kroić w plastry. Najlepszy jest odsmażany, a najlepszy, kiedy już się kończy. Dlatego lepiej zrobić go więcej i zamrozić pocięty w plastry gotowe do odsmażania.