Menora Info
Latkesy - żydowskie placki ziemniaczane
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka cebuli pokrojonej w drobną kostkę,
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie
- Obrane ziemniaki zetrzyj na grubej tarce jarzynowej, dodaj sól i odstaw w misce do puszczenia wody.
- Dobrze odsącz ziemniaki z nadmiaru wody. Wodę pozostaw do odstania. Krochmal, który zbierze się na dnie dodaj później do ciasta.
- Wymieszaj ziemniaki z mąką, dodaj pieprz i mąkę ziemniaczaną, która została na dnie miski.
- Rozgrzej olej na dużej patelni (warstwa około 1 cm). Sprawdź, czy jest już dostarczenie gorący nakładając odrobinę ciasta.
- Łyżką układaj małe łatki (stąd nazwa latkes). Smaż do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej