Menora Info

Latkesy - żydowskie placki ziemniaczane

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka cebuli pokrojonej w drobną kostkę,
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

  • Obrane ziemniaki zetrzyj na grubej tarce jarzynowej, dodaj sól i odstaw w misce do puszczenia wody.
  • Dobrze odsącz ziemniaki z nadmiaru wody. Wodę pozostaw do odstania. Krochmal, który zbierze się na dnie dodaj później do ciasta.
  • Wymieszaj ziemniaki z mąką, dodaj pieprz i mąkę ziemniaczaną, która została na dnie miski.
  • Rozgrzej olej na dużej patelni (warstwa około 1 cm). Sprawdź, czy jest już dostarczenie gorący nakładając odrobinę ciasta.
  • Łyżką układaj małe łatki (stąd nazwa latkes). Smaż do uzyskania złoto-brązowego koloru.