Czy z talerza można wyczytać, kim jesteśmy: skąd pochodzimy, kim byli nasi przodkowie, kim są nasi sąsiedzi i jaki jest nasz styl życia? Na wystawie prezentujemy Żydów od kuchni: przybliżamy żydowską kulturę w różnych zakątkach świata, pokazując charakterystyczne potrawy, ich sposób przyrządzania, pochodzenie i znaczenie.
Wystawa otwarta od 11 marca do 12 grudnia 2022.
Zwiedzanie z przewodnikiem dla grup >>
Zapraszamy grupy osób dorosłych oraz uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych na spacer z przewodnikiem po wystawie czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".
Spacer po wystawie czasowej "Od kuchni", w trakcie którego będziemy odkrywać świat żydowskich zwyczajów kulinarnych. Dowiemy się, czym różnią się od siebie kuchnie Żydów mieszkających w różnych częściach świata, poznamy słynną szefową kuchni z okresu międzywojennego, Fanię Lewando i popularną autorkę książek kucharskich Rebekę Wolf. Porozmawiamy o tym, skąd wzięły się zasady koszerności i o tym, czy trudno jest prowadzić koszerną kuchnię.
Cennik
- Bilet normalny: 20zł / os.
- Bilet ulgowy: 15zł / os.
- Bilet grupowy (od 10 osób): 15zł /os.
- bilet "Muzeum za złotówkę": 1 zł
(dla dzieci między 7 a 16 rokiem życia i młodzieży uczącej się między 16 a 26 rokiem życia, dotyczy posiadaczy legitymacji polskich szkół i uczelni)
Przewodnik
- Jęz. polski: 125 zł
- Inny język: 200 zł
- Polskie grupy szkolne: 100 zł
Informacje organizacyjne:
- Czas trwania spaceru: ok. 1 godziny
- Liczba osób: Aktualna informacja znajduje się na stronie z podstawowymi informacjami
- Podczas spaceru zwiedzający będą korzystać z zestawów słuchawkowych, które są dezynfekowane po każdym użyciu. Mimo to zachęcamy do korzystania z własnym słuchawek.
- Przebywając w grupie, prosimy o zakrycie nosa i ust maseczką lub częścią garderoby.
- Przy wejściu głównym znajdują się szafki, w których można zostawić swoje rzeczy. W szatni będziemy przyjmować tylko duże bagaże.
Rezerwacje
Rezerwacji można dokonać najpóźniej 14 dni przed planowanym terminem zwiedzania w zależności od dostępności przewodnika.
Zwiedzanie z przewodnikiem można zamówić pisząc na adres: [email protected]
Informacje potrzebne do zrobienia rezerwacji:
- Data zwiedzania
- Preferowana godzina zwiedzania
- Pełna nazwa szkoły + poziom nauczania/wiek uczniów (jeśli jest to szkoła)
- Liczba uczniów/osób
- Liczba opiekunów (przy grupie szkolnej)
- Kontakt do zamawiającego (imię, nazwisko, nr telefonu)
- Dane do faktury (jeśli taka będzie potrzebna)
Płatności
Płatności dokonuje się online przez system płatności elektronicznych PayU na 2 tygodnie przed wizytą.
Istnieje możliwość dokupienia biletów na miejscu pod warunkiem, że ostateczna liczba osób w grupie nie przekroczy 25 oraz nie trzeba będzie angażować dodatkowego przewodnika.
Anulacje
Rezerwację można anulować lub zmienić najpóźniej 5 dni przed datą zwiedzania - zwracamy wtedy wszystkie koszty. Późniejsza anulacja będzie wiązała się z poniesieniem przez Państwa kosztów przewodnika.
Zwroty
Niewykorzystane bilety można zwrócić w kasie w dniu zwiedzania – zwrot pieniędzy będzie zrobiony na konto, z którego dokonano płatności.
W dniu zwiedzania prosimy:
- przybyć 15 min wcześniej (kontrola bezpieczeństwa, szatnia, odbiór tourguidów),
- zgłosić grupę do punktu informacji w holu głównym,
- podzielić grupę (jeśli to konieczne),
- odebrać zestawy słuchawkowe na końcu szatni i tam czekać na przewodnika.
Spóźnienia
Zwiedzanie jest skracane o czas spóźnienia grupy.
Kontakt
Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerem tel. +48 22 471 03 01 wew. 4, [email protected].
Zwiedzanie z przewodnikiem dla osób indywidualnych – dołączenie do grupy >>
Spacer po wystawie czasowej "Od kuchni", w trakcie którego będziemy odkrywać świat żydowskich zwyczajów kulinarnych. Dowiemy się, czym różnią się od siebie kuchnie Żydów mieszkających w różnych częściach świata, poznamy słynną szefową kuchni z okresu międzywojennego, Fanię Lewando, i popularną autorkę książek kucharskich Rebekę Wolf. Porozmawiamy o tym, skąd wzięły się zasady koszerności i o tym, czy trudno jest prowadzić koszerną kuchnię.
Spacer z przewodnikiem w 2 odsłonach:
Co z czym zjeść? Spacer z przewodnikiem po wystawie czasowej
- Ostatni spacer z serii odbył się 26 listopada 2022 (sobota).
Smakujemy wystawę. Spacer z przewodnikiem po wystawie czasowej z degustacją w restauracji "Warsze"
- Terminy:
- 3 grudnia (sobota), godz. 12.00, BRAK MIEJSC
- 4 grudnia (niedziela), godz. 12.00, BRAK MIEJSC
- 10 grudnia (sobota), godz. 12.00, BRAK MIEJSC
- 11 grudnia (niedziela), godz. 12.00, BRAK MIEJSC
- Czas trwania: ok. 1,5 godz.
- Cena: bilet normalny – 80 zł, bilet ulgowy – 70 zł
Informacje organizacyjne:
- Miejsce zbiórki: hol główny
- Podczas spaceru zwiedzający będą korzystać z zestawów słuchawkowych, które są dezynfekowane po każdym użyciu. Mimo to zachęcamy do korzystania z własnych słuchawek.
- Przy wejściu głównym znajdują się szafki, w których można zostawić swoje rzeczy. W szatni będziemy przyjmować tylko duże bagaże.