Film
co środę: 10-31.08.2022

Kino letnie POLIN. Przegląd filmów o tematyce kulinarnej

W każdą środę sierpnia w ramach letniego programu "POLIN na Łące" zapraszamy na "smakowite” kino plenerowe. Pokażemy 5 filmów o tematyce kulinarnej, z kuchnią żydowską w tle. Jedzenie stanie się punktem wyjścia do opowiedzenia głębszych historii, które będą bawić i wzruszać.

  • Środy: 10, 17, 24, 31 sierpnia, godz. 21.00, WSTĘP WOLNY
  • Wszystkie filmy wyświetlane z napisami w języku polskim i ukraińskim
  • 17, 31 sierpnia – seanse dostępne dla osób słabosłyszących (możliwość wypożyczenia pętli indukcyjnej)
  • Miejsce: "POLIN na Łące" (zielony skwer przy Muzeum POLIN od strony ul. Lewartowskiego), w razie niepogody pokaz przeniesiony będzie do holu głównego muzeum (wejście administracyjne od ul. Anielewicza)

Harmonogram

3 sierpnia (środa), godz. 21.00

  • "W poszukiwaniu izraelskiej kuchni", reż. Roger M. Sherman, USA 2016, 96 min.
  • Zobacz trailer >>

Film to portret i historia mieszkańców Izraela opowiedziana poprzez jedzenie. Twórcy odwiedzają restauracje, domowe kuchnie, winiarnie, targi, uliczne stragany i szukają smaków wszędzie, gdzie się tylko da. Na zróżnicowany obraz dzisiejszego Izraela wpływa ponad 70 różnych kultur m.in.: żydowska, arabska, muzułmańska, chrześcijańska, które zachowują swoje odrębne tradycje. Widzowie mogą odkryć tę wyjątkową kulinarno-kulturową mieszankę, która rozwinęła się przez ostatnie 30 lat. Dziś Izrael to jedna z najgorętszych scen gastronomicznych na świecie – o zdobycie miejsca w niektórych restauracjach w Tel Avivie i Jerozolimie często równie trudno, jak w Nowym Jorku czy San Francisco.

10 sierpnia (środa), godz. 21.00

  • "Streit’s: maca i amerykański sen", reż. Michael Levine, USA 2016, 83 min.
  • Zobacz trailer >>

Film w reż. Michaela Levine’a to historia mieszkającej w Nowym Jorku żydowskiej rodziny, która od pięciu pokoleń produkuje macę. Pieczywo jest tu jednak jedynie punktem wyjścia do opowiedzenia znacznie głębszej historii. To opowieść o tradycji, odporności i wytrwałości imigrantów z różnych środowisk, którzy znaleźli dom na Lower East Side, za drzwiami Streit's. To też historia o współczesności i trudnościach w prowadzeniu etycznego biznesu w świecie nastawionym przede wszystkim na zysk.

17 sierpnia (środa), godz. 21.00 

  • "Przepis na kiszone ogórki", reż. Michael Manasseri, USA 2016, 97 min.
  • Zobacz trailer >>

Joey Miller, król didżejów z Detroit, jest samotnym ojcem i tonie w długach. Zbliża się bat micwa jego córki Julie, a on nie ma sprzętu, żeby zagrać na organizowanej z tej okazji imprezie. W końcu Joey prosi o pomoc wujka Morty’ego (David Paymer Amistad), który zgadza się, ale stawia jeden warunek. Joey musi wykraść od swojej babci Rose (Lynn Cohen – "Monachium", "Seks w wielkim mieście") przepis na ogórki kiszone. Jest jeden problem: babcia zamierza zabrać ten przepis do grobu.

24 sierpnia (środa), godz. 21.00

  • "Abe gotuje", reż. Fernando Grostein Andrade, Brazylia/USA 2019, 85 min.
  • Zobacz trailer >> 

Kochający gotować nastolatek o imieniu Abe dzięki wyjątkowej uczcie chce zatrzeć różnice między swoimi rodzinami z Palestyny i Izraela. Dla dziadków muzułmanów – Ibrahim, dla żydowskiego dziadka – Abraham, sam o sobie mówi po prostu Abe. Pasją tego 12-letniego chłopca jest gotowanie. W tajemnicy przed rodzicami odnajduje popularnego w Internecie kucharza Chico, który specjalizuje się w łączeniu smaków z całego świata, i postanawia uczyć się u niego sztuki kulinarnej. Czy chłopcu uda się przygotować wyjątkową ucztę? Tytułowego Abe zagrał Noah Schnapp, znany z roli Willa Byersa w popularnym serialu "Stranger Things".

31 sierpnia (środa), godz. 21.00

Doktor Nof Atamna-Ismaeel – pierwsza muzułmańska Arabka, która wygrała izraelską edycję programu MasterChef, chce doprowadzić do zmiany społecznej poprzez jedzenie. Założyła festiwal arabskiego jedzenia "A-sham", podczas którego pary arabskich i żydowskich szefów kuchni współpracują przy przygotowaniu tradycyjnych potraw pochodzących z ich regionów, takich jak kishek (syryjska zupa jogurtowa) czy qatayef (deser zwykle podawany podczas Ramadanu). Film, opowiadający o nadziei, współpracy i podróży przez przepyszne smaki, pokazuje, co się dzieje, gdy koncentrujemy się na ludziach – a nie na ich religii, społeczeństwie, w którym żyją, czy polityce, którą popierają.

Film "Breaking Bread" zdobył nagrodę publiczności na festiwalu filmowym Napa Valley, a także Wilbur Award oraz został nagrodzony przez Religion Communicators Council.

Przegląd filmów towarzyszy wystawie czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".

 

Partnerzy

Logo Warsaw Jewish Film FestivalLogo Filmowej Stolicy Lata

Logo projektu Żydowskie Dziedzictwo Kulturowe - od prawej logotypy Iceland Lichtenstein Norway Grants, Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Muzeum POLIN. Pod spodem napis Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.

www.eeagrants.org, www.norwaygrants.org, www.gov.pl