Warsztaty mindfulness: Jak uważnie zasiąść do stołu?
Podczas warsztatów będziemy kierować naszą uważność na jedzenie. Zapraszamy do wspólnej praktyki mindfulness z Katarzyną Błachiewicz-Korygą oraz rozmowy na temat jedzenia, tradycji i naszych przyzwyczajeń przy stole.
- 21 sierpnia (niedziela), godz. 17.00, BRAK MIEJSC
- Miejsce: "POLIN na Łące" (zielony skwer przy Muzeum POLIN od strony ul. Lewartowskiego)
Smak to jeden z naszych podstawowych zmysłów. Jedząc, angażujemy również wzrok, węch, czasem słuch. Jednak we współczesnym świecie czynności związane z jedzeniem, w tym jego przygotowywaniem, często wykonujemy pośpiesznie, przy okazji innych, wydawałoby się, ważniejszych. Traktujemy jedzenie jako "niezbędne paliwo", a gotowanie jest dla nas stratą cennego czasu. Jakie są tego konsekwencje i co możemy zrobić, aby zmienić nasze podejście? Jak jeść uważnie i po co? Poszukamy odpowiedzi wspólnie z nauczycielką uważności – Katarzyną Błachiewicz-Korygą z Wyspy Spokoju.
Katarzyna Błachiewicz-Koryga – certyfikowana w Polskim Instytucie Mindfulness nauczycielka kursów redukcji stresu MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) oraz uważności opartej na współczuciu i życzliwości MBCL (Mindfulness-Based Compassionate Living). Z wykształcenia aktorka i menadżerka kultury. Propagatorka uważności jako sposobu radzenia sobie w życiu. W mediach społecznościowych dzieli się swoim doświadczeniem i wiedzą jako @Sztuka Umysłu. Współtworzy jeden z najpopularniejszych portali o mindfulness: @Wyspa Spokoju. Jej motto to: "W każdym z nas jest wielka moc – trzeba ją tylko umieć znaleźć".