Jewish Food Tour of Poland: Lubelskie cebularze

Wyruszamy w kulinarną podróż po Polsce w poszukiwaniu żydowskich smaków. Odkryjcie z nami rolę żydowskich tradycji kulinarnych we współczesnej polskiej gastronomii.

Mary Seidler i Radek Wójcik trzymają cebularze. W tle Brama Krakowska w Lublinie.
Copyrights
fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

W czwartym odcinku w serii Jewish Food Tour of Poland Mary i Radzio ponownie ruszają w drogę w poszukiwaniu aszkenazyjskich smaków we współczesnej Polsce. Tym razem żydowska podróż kulinarna zaprowadzi ich w okolice Lublina i Kazimierza Dolnego, gdzie zapoznają się z bogatą historią lokalnych społeczności żydowskich. Podczas pobytu w Lublinie skosztują cebularza i spróbują dotrzeć do jego żydowskich korzeni. Zainteresują się żydowskimi legendami i dowiedzą się więcej o słynnej i tajemniczej Esterce, która skradła serce najpotężniejszego władcy średniowiecznej Polski, serwując mu skromny posiłek z cebularza.

Zobacz pozostałe odcinki z serii Jewish Food Tour of Poland >>

Logo organizatorów, współorganizatorów, partnerów i patronów wystawy Od kuchni online, m.in.: Muzeum POLIN, Stowarzyszenia Żydowski Instytut Historyczny w Polsce, Jankilevitsch Foundation, Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz wielu innych.

Jewish Food Tour of Poland: Lubelskie cebularze

16.10.2022 - 16.10.2022