Jewish Food Tour of Poland: Lubelskie cebularze
Wyruszamy w kulinarną podróż po Polsce w poszukiwaniu żydowskich smaków. Odkryjcie z nami rolę żydowskich tradycji kulinarnych we współczesnej polskiej gastronomii.
- 16 października (niedziela), godz. 20.00, YouTube Muzeum POLIN >>
W czwartym odcinku w serii Jewish Food Tour of Poland Mary i Radzio ponownie ruszają w drogę w poszukiwaniu aszkenazyjskich smaków we współczesnej Polsce. Tym razem żydowska podróż kulinarna zaprowadzi ich w okolice Lublina i Kazimierza Dolnego, gdzie zapoznają się z bogatą historią lokalnych społeczności żydowskich. Podczas pobytu w Lublinie skosztują cebularza i spróbują dotrzeć do jego żydowskich korzeni. Zainteresują się żydowskimi legendami i dowiedzą się więcej o słynnej i tajemniczej Esterce, która skradła serce najpotężniejszego władcy średniowiecznej Polski, serwując mu skromny posiłek z cebularza.
Zobacz pozostałe odcinki z serii Jewish Food Tour of Poland >>