Spacer

Jewish Food Tour of Poland

Wyruszamy w kulinarną podróż po Polsce w poszukiwaniu żydowskich smaków. Odkryjcie z nami rolę żydowskich tradycji kulinarnych we współczesnej polskiej gastronomii i dowiedzcie się, gdzie zaprowadzą nas cymes, bajgle, gefilte fisz, białystokery i cebularze.

Podczas naszych "foodtourów" rozmawiamy z restauratorami, szefami kuchni, autorami książek kucharskich, historykami oraz Magdaleną Maślak – kuratorką wystawy "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" w Muzeum POLIN. Internetowa wersja tej wystawy – dostępna online – staje się idealnym przewodnikiem dla kulinarnych odkrywców w ich gastronomicznych przygodach w Krakowie, Warszawie, na Podlasiu i Lubelszczyźnie.

Warszawski cymes

Mary i Marysia zabierają Was na wycieczkę kulinarną po Warszawie. Spacerując po mieście, odkrywają żydowskie smaki na warszawskich targowiskach i w popularnych lokalach. Przekonują się, że kuchnia żydowska jest w Polsce modna, choć zmieniły się upodobania kulinarne. Dziś wielkomiejscy foodie wybierają izraelski hummus, a przedwojenni smakosze zajadali się kiedyś specjałami tradycyjnej kuchni aszkenazyjskiej, np. cymesem i gęsiną.

 

Krakowski bajgiel

Mary i Radek wyruszają w podróż do Krakowa, by przekonać się, w jaki sposób tradycje kuchni aszkenazyjskiej inspirują współczesną polską gastronomię. Odkrywają, że śladów po dawnych żydowskich karczmach najlepiej szukać w lekturach z kanonu literatury polskiej. Wędrując tropem najlepszego krakowskiego bajgla i tradycyjnego gefilte fisz, odnajdują książki kucharskie pełne dawnych przepisów. Zastanawiają się, w jaki sposób kolejne pokolenia kucharzy i smakoszy mogą czerpać ze skarbów kulinarnych tradycji.

 

Bialystoker z Podlasia

Mary i Agnieszka jadą w kulinarną podróż na Podlasie. Odwiedzają Białystok, Tykocin i Podlaski Ogród Ziołowy w Korycinach. Podlasie to ojczyzna pysznego żydowskiego placka – bialystoker kuchen. To także region, w którym można dosłownie posmakować historii Polski i Litwy – w lokalnych tradycjach kulinarnych zapisały się bowiem stulecia współistnienia ludzi pochodzących się z różnych kultur, ale tworzących kiedyś jedno wspólne państwo – Rzeczpospolitą Obojga Narodów. 

Gotując dania z przepisów Fani Lewando, Mary i Agnieszka odkrywają przy okazji kulinarne skarby Podlasia, czyli lokalne produkty i przyprawy. Prezentują również smaki charakterystyczne dla kuchni aszkenazyjskiej, w jej wersji północnej – mniej słodkiej.

 

Lubelskie cebularze

Mary i Radzio ponownie wyruszają w drogę w poszukiwaniu aszkenazyjskich smaków we współczesnej Polsce. Tym razem żydowska podróż kulinarna prowadzi ich w okolice Lublina i Kazimierza Dolnego, gdzie poznają bogatą historię lokalnych społeczności żydowskich. Podczas pobytu w Lublinie kosztują cebularza i próbują dotrzeć do jego żydowskich korzeni. Interesują się żydowskimi legendami i dowiadują się więcej o słynnej i tajemniczej Esterce, która skradła serce najpotężniejszego władcy średniowiecznej Polski, serwując mu skromny posiłek z cebularza.

Logo organizatorów, współorganizatorów, partnerów i patronów wystawy Od kuchni online, m.in.: Muzeum POLIN, Stowarzyszenia Żydowski Instytut Historyczny w Polsce, Jankilevitsch Foundation, Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz wielu innych.