TISZ Festiwal: Oprowadzanie online po wystawie "Od kuchni" po włosku
Zapraszamy na małą przystawkę, którą przygotowała dla Was szefowa kuchni, mistrzyni cukiernictwa i wypieków, Alessia Di Donato – to "antipasto" zaostrzy Wasze apetyty na kuchnię żydowską!
- 13 października (czwartek), godz. 20.00 – spacer online po włosku
- Transmisja na kanale YouTube Muzeum POLIN >>
Wystawa "Od kuchni" opowiada o różnych odsłonach żydowskiej kultury kulinarnej, także tej włoskiej oraz związkach kuchni żydowskiej z kuchnią Włoch. Czym jest koszer, co można a czego nie można jeść? Jakie błogosławieństwa z Livorno prezentujemy? Czy współczesna kuchnia włoska zawiera dania z kuchni żydowskiej? Kto wywarł największy wpływ na rozwój i historię tej kuchni?
Alessia Di Donato – rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się w cukiernictwie; uczy technik kulinarnych, pisze o jedzeniu; miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia. Absolwentka prestiżowych szkół kulinarnych: Le Cordon Bleau, Accademia Italiana Del Pane oraz Paidei – profesjonalnej szkoły cukiernictwa w Mediolanie, gdzie zdobyła dyplom pod kierunkiem Massimo Pica. Popularyzatorka kuchni żydowskiej, od lat współpracuje z Muzeum POLIN, prowadząc warsztaty i kursy kulinarne.