Warsztaty
16.02.2024

Żydowska kuchnia lwowska z Marianną Dushar oraz Lolą Landą

Zapraszamy na bezpłatne warsztaty kulinarne z Marianną Dushar, autorką książki "Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję", oraz Lolą Landą, właścicielką "Jerusalem", jedynego lokalu z kuchnią żydowską we Lwowie.

  • 16 lutego (piątek), godz. 18.00-21.00 – nabór zakończony
  • Pracownia kulinarna "U Fani"
  • Warsztaty w j. ukraińskim z tłumaczeniem na j. polski
  • Liczba miejsc ograniczona: 20 osób
  • Ogłoszenie w j. ukraińskim →

W piątkowy wieczór, szczególny dla kultury żydowskiej ze względu na szabat, poznamy bogactwo i różnorodność lwowskiej kuchni, posłuchamy ciekawych opowieści i ugotujemy pyszne galicyjskie potrawy.

Wyruszymy w podróż po Galicji, której kuchnia to połączenie smaków kuchni polskiej i ukraińskiej, a oryginalności dodają jej wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie. Naszymi przewodniczkami będą Marianna Dushar, rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych, oraz Lola Landa, lwowska szefowa kuchni.

Podczas warsztatów przekonamy się, jak smakuje Lwów. Poznamy symbolikę gefilte fisz – czyli faszerowanej ryby, która stała się wizytówką żydowskiego domu z Galicji. Nauczymy się lepić najlepsze pierogi kreplech, uruchomimy wyobraźnię przy esik flejsz – słodko-kwaśnym smaku wołowiny i piernikowo-wiśniowych sosach. Na deser przegryziemy słodkie rogaliki – rugelachy z wiśniami, czekoladą i tahini.

Menu warsztatów:

  • gefilte fisz,
  • esik flejsz, kreplech z mąki pełnoziarnistej, piernikowy sos wiśniowy,
  • rugelachy z wiśniami, czekoladą i tahini.

W środę, 14 lutego o g. 18:00 zapraszamy również na spotkanie z Marianną Dushar oraz Lolą Landą wokół książki "Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję" w ramach cyklu Czytelnia POLIN.

Marianna Dushar jest dyrektorką Instytutu Kuchni Galicyjskiej, krajową ekspertką produktów z oznaczeniami geograficznymi. Jest badaczką kuchni galicyjskiej, autorką tekstów na temat historii żywności, antropolożką żywności oraz autorką projektów Seeds and Roots i Pani Stefa.

Lola Landa jest założycielką i szefową kuchni jedynej żydowskiej kawiarni we Lwowie "Jerusalem" oraz badaczką ukraińskiej kuchni żydowskiej. Jest aktywną członkinią Instytutu Kuchni Galicyjskiej i otrzymała nagrodę Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Jest znana ze swojej aktywnej postawy obywatelskiej, wolontariatu i udziału w projektach społecznych.