TISZ Festiwal: Uszyj z nami czulent! Warsztaty szycia filcowych warzyw i składników czulentu

Marchewka, cebula, jajka, kasza, fasola, ziemniak, wołowina to składniki czulentu – tradycyjnej żydowskiej potrawy przygotowywanej na szabat. Nastawiony w piątkowe popołudnie, gotuje się przez całą noc, aby być gotowy do zjedzenia na sobotni obiad.

Zwinięty w serpentynę centymetr krawiecki, obok nożyczki i filcowe warzywa: papryka, marchew, awokado
Copyrights
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich
  • 25 września (sobota), godz. 10.00
  • miejsce: Klubokawiarnia Muzeum POLIN
  • BRAK MIEJSC
  • warsztaty będą tłumaczone na PJM

Miłość do ulubionych potraw, czy ich składników można pokazywać na wiele sposobów, a jednym z nich jest ich odzwierciedlenie w filcowej postaci. Warsztaty szycia filcowych warzyw poprowadzi Agnieszka Zając z pracowni" Tu Cuda Na Kiju", która swoją pasją do szycia od lat dzieli się z dorosłymi i dziećmi, pomagając im spełniać swoje marzenia.

Uczestnicy warsztatów będą mieli możliwość współtworzenia najbliższej wystawy czasowej w Muzeum POLIN. Uszyte warzywa trafią na wystawę czasową "Od Kuchni", której otwarcie planowane jest w marcu 2022 roku. Każdy z uczestników dodatkowo wykona dla siebie breloczek z ulubionym warzywem.

Transkrypcja filmowego zaproszenia na
TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: SĄSIEDZI

TISZ Festiwal: Uszyj z nami czulent! Warsztaty szycia filcowych warzyw i składników czulentu

25.09.2021 - 25.09.2021