TISZ Festiwal: Ryba, gęś i chałka: smaki małych żydowskich miasteczek – oprowadzanie po wystawie czasowej w języku białoruskim

W ramach siódmej edycji Festiwalu Żydowskiego Jedzenia TISZ pod hasłem "RZEMIOSŁO" zapraszamy na spotkanie, podczas którego najpierw zwiedzimy wystawę czasową z Tatsianą Kazak i poszukamy wątków związanych z jedzeniem, a następnie udamy się na warsztaty kulinarne.
- 16 października 2024 (środa), godz. 17:00-20:00 – wydarzenie w języku białoruskim, BRAK MIEJSC
- Ogłoszenie w języku białoruskim →
Podczas spaceru po wystawie czasowej "(po)ŻYDOWSKIE… Sztetl Opatów oczami Majera Kirszenblata" zanurzymy się w świat żydowskich tradycji kulinarnych i związanych z nimi rzemiosł.
Razem z piekarzami odsłonimy tajemnice przygotowania ciasta oraz wyrabiania pysznego pieczywa. Zastanowimy się, czy żydowscy piekarze przestrzegali przepisów koszerności, czy jednak podążali za kaprysami klientów lub za modami? Porozmawiamy m.in. o żydowskich rzeźnikach i dowiemy się, które mięso jest koszerne, a które nie. Odpowiemy sobie też na pytanie, czy ryby były popularne w sztetlach. A jeżeli tak, to jakie z nich pojawiały się na żydowskich stołach.
W części warsztatowej spróbujemy wejść w rolę piekarzy żydowskich i przygotować smaczne chałki zgodnie z zasadami koszerności. Nasze spotkanie zakończymy wspólnym biesiadowaniem.
Tatsiana Kazak – urodziła się w 1983 roku w Grodnie. Jest przewodniczką po Warszawie oraz stołecznych muzeach. Studiowała historię na Uniwersytecie w Grodnie, tytuł magistra uzyskała na Europejskim Uniwersytecie Humanistycznym w Wilnie. Organizuje i prowadzi spacery dla emigrantów po różnych dzielnicach Warszawy. Od 2011 mieszka i pracuje w Warszawie.