TISZ Festiwal: Oprowadzanie online po wystawie "Od kuchni" po angielsku
Kulinarna podróż przez Atlantyk będzie głównym motywem oprowadzania online Natalii Mętrak-Rudej, w którym pojawią się konteksty historyczne, ale także Woody Allen, "Seks w wielkim mieście" i udawany orgazm Meg Ryan.
- 14 października (piątek), godz. 20.00 – spacer online po angielsku
- Transmisja na kanale YouTube Muzeum POLIN >>
Kanapka z pastrami, bajgle z łososiem i kremowym serkiem, rosół z kurczaka na przeziębienie – klasyki amerykańskiej kuchni żydowskiej mają swoje korzenie w aszkenazyjskiej kulturze kulinarnej. Droga ze Środkowej Europy do Nowego Świata przeobraziła je zgodnie z odmiennym kontekstem geograficznym, który w przypadku kuchni żydowskiej jest wszystkim – choć podstawowe zasady koszeru i obrzędy pozostają w zasadzie nienaruszone, kuchnia żydowska swoje bogactwo i różnorodność zawdzięcza ciągłym podróżom.
Natalia Mętrak-Ruda – tłumaczka literatury anglojęzycznej i włoskiej, kulturoznawczyni, dziennikarka kulinarna. Przez kilka lat pisała o polskiej kuchni dla anglojęzycznych czytelników dla portalu Culture.pl. Prowadzi bloga o historii kulinariów – Przeszłość od kuchni. Jej książka o historii wegetarianizmu ukaże się jesienią 2022 roku w Wydawnictwie Poznańskim.