Warsztaty
23.09.2021

TISZ Festiwal: Dyniowe dni, jesienne smaki – nauka sezonowego jedzenia z Kooperatywą Spożywczą "Dobrze"

Na obrazie widzimy dużą dynię.
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy na spotkanie z Kooperatywą Spożywczą "Dobrze", na którym opowiemy o tym, dlaczego warto jeść sezonowo i przyjrzymy się niedostrzeganemu w wielkich miastach sąsiedztwu i współpracy miasta ze wsią.

  • 23 września (czwartek), godz. 18:00 - 19:30
  • Miejsce: Klubokawiarnia Muzeum POLIN
  • Bilety w cenie: 15 zł, KUP BILET >>
  • Spotkanie będzie tłumaczone na PJM

Dowiemy się, dlaczego warto i jak możemy wspierać naszych sąsiadów i sąsiadki ze wsi – rolników i rolniczki. Podczas spotkania będzie można poznać kilka prostych, praktycznych przepisów na dania z dyń.

Ruch kooperatyw spożywczych jest nierozłącznie związany z kwestiami ekologii i demokracji. Tworzą wspólnoty równych wobec siebie ludzi, w którym sposób produkcji i dystrybucji żywności, nie jest oparty tylko i wyłącznie na zysku.

Spotkanie poprowadzą Kasia Kalinowska, członkini zarządu Kooperatywy, pasjonatka i entuzjastka spółdzielczości, która opowie o sile samoorganizacji w Kooperatywie i współpracy z rolnikami oraz Kasia Maciąg, która zaopiekuje się oprawą kulinarną wydarzenia, pasjonatka kuchni, smakoszka, która do kooperatywy trafiła przez ogródek społecznościowy i żołądek.

Transkrypcja filmowego zaproszenia na
TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: SĄSIEDZI