TISZ Festiwal: Dyniowe dni, jesienne smaki – nauka sezonowego jedzenia z Kooperatywą Spożywczą "Dobrze"
Zapraszamy na spotkanie z Kooperatywą Spożywczą "Dobrze", na którym opowiemy o tym, dlaczego warto jeść sezonowo i przyjrzymy się niedostrzeganemu w wielkich miastach sąsiedztwu i współpracy miasta ze wsią.
- 23 września (czwartek), SPOTKANIE ODWOŁANE
Dowiemy się, dlaczego warto i jak możemy wspierać naszych sąsiadów i sąsiadki ze wsi – rolników i rolniczki. Podczas spotkania będzie można poznać kilka prostych, praktycznych przepisów na dania z dyń.
Ruch kooperatyw spożywczych jest nierozłącznie związany z kwestiami ekologii i demokracji. Tworzą wspólnoty równych wobec siebie ludzi, w którym sposób produkcji i dystrybucji żywności, nie jest oparty tylko i wyłącznie na zysku.
Spotkanie poprowadzą Kasia Kalinowska, członkini zarządu Kooperatywy, pasjonatka i entuzjastka spółdzielczości, która opowie o sile samoorganizacji w Kooperatywie i współpracy z rolnikami oraz Kasia Maciąg, która zaopiekuje się oprawą kulinarną wydarzenia, pasjonatka kuchni, smakoszka, która do kooperatywy trafiła przez ogródek społecznościowy i żołądek.
Transkrypcja filmowego zaproszenia na TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: SĄSIEDZI |