Spacer
27.08.2022

Oprowadzanie kuratorskie po wystawie "Od kuchni"

Ktoś trzyma przed sobą miseczkę z hummusem. Na paście trzy ziarenka ciecierzycy.
fot. M. Jaźwiecki/Muzeum Historii Żydów Polskich

Podczas oprowadzania po wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" kuratorka Magdalena Maślak opowie o koncepcji ekspozycji i jej głównych wątkach. Przedstawi obiekty znajdujące się na ekspozycji i wyjaśni, dlaczego jedzenie jest tak ważne w kulturze żydowskiej.

  • 27 sierpnia (sobota), godz. 15.00-16.30
  • bilety: normalny 20 zł, ulgowy 15 zł, KUP BILET >>
  • prowadzenie: Magdalena Maślak, w języku polskim
  • liczba miejsc ograniczona

Magdalena Maślak – kulturoznawczyni, inicjatorka wielu działań kulinarnych, w tym TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia. Od lat zajmuje się żydowską kulturą kulinarną i związkami kuchni żydowskiej z kuchniami lokalnymi. Punktem wyjścia jej działań jest kulturowy aspekt jedzenia: jego historia, migracje, zmieniające się tradycje i ich odzwierciedlenie w praktykach codziennych. W Muzeum POLIN kieruje Sekcją Programów Społecznych.