Oprowadzanie kuratorskie po wystawie "Od kuchni"
image
image
image
Zapraszamy na oprowadzanie kuratorskie po wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna". Kuratorki wystawy, Tamara Sztyma i Magdalena Maślak, opowiedzą o jej koncepcji, a także obiektach i historiach związanych z żydowskim jedzeniem. Czy wiadomo, dlaczego kuchnia żydowska jest koszerna? Dlaczego jedzenie jest tak ważne w kulturze żydowskiej?
- 10 grudnia (sobota), godz. 15-00-16.30, BRAK MIEJSC
- 11 grudnia (niedziela), godz. 15.00-16.30, BRAK MIEJSC
- Prowadzenie: 10 grudnia – Magdalena Maślak, 11 grudnia – Tamara Sztyma
- Spacer z tłumaczeniem na PJM
- Liczba miejsc ograniczona
Magdalena Maślak – absolwentka Instytut Kultury Polskiej UW, kuratorka TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia. Od lat zajmuje się żydowską kulturą kulinarną i związkami kuchni żydowskiej z kuchniami lokalnymi. Punktem wyjścia dla jej działań jest kulturowy aspekt jedzenia: jego historia, migracje, zmieniające się tradycje i ich odzwierciedlenie w praktykach codziennych.
Tamara Sztyma – historyczka sztuki, muzealniczka i kuratorka. Od ponad dekady związana z Muzeum POLIN – najpierw jako współkuratorka galerii międzywojennej wystawy stałej, następnie jako kuratorka wystaw czasowych dotyczących różnych aspektów żydowskiej kultury i historii. Jest też autorką publikacji i wykładowczynią w temacie sztuki żydowskiej i twórczości artystów żydowskich.