Wykład
20.06.2022

Kuchnia kabalistyczna – wykład dla seniorów

Międzynarodowa konferencja dla nauczycielek i nauczycieli „Polsko-żydowskie dziedzictwo Rzeczpospolitej. Wyzwania pamięci i edukacji.”, Na zdjęciu widownia sali wykładowej - na fotelach ustawionych w rzędach siedzą mężczyźni i kobiety, słuchając wykładu
Na zdjęciu widownia sali wykładowej - na fotelach ustawionych w rzędach siedzą mężczyźni i kobiety, słuchając wykładu, fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Seniorki i seniorów zapraszamy na wykład o sekretach kabalistycznej kuchni, który poprowadzi nasz gość specjalny – rabin Boaz Pash.

  • 20 czerwca (poniedziałek), godz. 11.00-12.00
  • Wstęp wolny
  • Miejsce: audytorium Muzeum POLIN

Jaka jest naprawdę kuchnia kabalistyczna? Jakie jest podstawowe jedzenie kabalisty, a od jakiego pożywienia powinien się on powstrzymać? Jakie dania są zaplanowane na specjalne okazje? Kiedy należy zjeść cebulę, a kiedy czosnek? Kiedy kabalista może zjeść dużą rybę, kiedy małą sardynkę, a kiedy musi się zadowolić tylko jednym okiem ryby? Jak wyglądają chałki szabatowe kabalisty? O tym i wielu innych ciekawostkach opowiemy podczas naszego wykładu o sekretach kabalistycznej kuchni.

Boaz Pash – izraelski rabin, jest absolwentem Joseph Straus Rabbinical Seminary. Ordynację rabinacką otrzymał w jesziwie Heichal HaTorah. Od sierpnia 2006 do października 2012 roku naczelny rabin Krakowa. Zajmuje się Kabałą i filozofią żydowską, jest autorem książki poświęconej naukom i doktrynie kabalistycznej rabina Aschalaga.