Warsztaty
7.05.2021 - online

Kompendium żydowskiego pieczywa – kurs online

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Chcesz nauczyć się technik przygotowywania bajgli? Interesuje Cię historia bialystoker kuchen? Zawsze chciałeś zadać pytanie ekspertce od wypieków? Zapraszamy na "Kompendium żydowskiego pieczywa" – kurs online prowadzony przez Alessię Di Donato - piekarkę i mistrzynię cukiernictwa.

  • W każdy piątek od 7 maja do 11 czerwca 2021, w godz. 18:00-19:30
  • Spotkania będą się odbywały na platformie Zoom
  • BRAK MIEJSC

"Kompendium żydowskiego pieczywa" to praktyczny kurs poświęcony 6 rodzajom aszkenazyjskiego pieczywa. Uczestnicy kursu dowiedzą się, jak przygotowywać pieczywo od podstaw. Nauczą się, jak zrobić bajgle, chałkę, białe, macę, babkę oraz knysz, a także poznają zasady fermentacji, wyrabiania ciasta oraz formowania i wypieku. 

Każde spotkanie będzie składało się z rozmowy na żywo z prowadzącą oraz pokazu kulinarnego przedstawiającego wykonanie danego pieczywa od podstaw, a także opowieści o historii i znaczeniu danego produktu w kulturze żydowskiej. Uczestnicy będą mieli możliwość zadawania pytań i rozmowy na żywo z prowadzącą.

Kurs jest przeznaczony dla zamkniętej grupy osób, która będzie uczestniczyła w całym kursie. Osoby zgłaszające chęć udziału deklarują tym samym, że wezmą udział w całości kursu.

Uczestnictwo w kursie jest bezpłatne. Liczba miejsc ograniczona. O możliwości uczestnictwa decyduje kolejność zgłoszeń.

Alessia di DonatoAlessia Di Donato

Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, uczy technik kulinarnych, pisze o jedzeniu, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia.

Absolwentka prestiżowych szkół kulinarnych: Le Cordon Bleau, Accademia Italiana Del Pane oraz Paidei - profesjonalnej szkoły cukiernictwa w Mediolanie, gdzie zdobyła dyplom pod kierunkiem Massima Pica.

 

 

 

www.eeagrants.org, www.norwaygrants.org, www.gov.pl

Załączniki:
  • Opis warstwy wizualnej filmu [.txt]
    Pobierz plik 895 bytes / TEXT/PLAIN