Warsztaty
2.10.2020

TISZ Festiwal: Archipelag smaków – warsztaty kulinarne online z Alessią Di Donato o kuchni Żydów z włoskiego Murano

Na stole stoi miska z zupą fasolową, posypana pietruszką z kromką grzanki
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Czy wiecie, że warszawski Muranów wziął swoją nazwę od wyspy położonej na weneckiej lagunie? Pod koniec XVII wieku nadworny architekt królewski - Włoch Józef Szymon Belotti - kupił działkę na terenie dzisiejszego Muranowa, zbudował na niej pałacyk i nadał mu nazwę na cześć miejsca swojego urodzenia: Murano.

Podczas warsztatów kulinarnych z Alessią Di Donato dowiecie się więcej o kuchni Żydów z włoskiego Murano, nauczycie się przygotować potrawy z tego regionu oraz sprawdzicie, co ma wspólnego jedzenie… z hutą szkła.

Premierowa emisja nagrania warsztatu online. Wydarzenie w języku angielskim z polskimi napisami.