Film przedstawia Alessię Di Donato podczas wykonywania niektórych prac piekarniczych. Alessia to drobna ciemnowłosa kobieta. Ma krótko ścięte włosy. Jest ubrana w bordowy t-shirt z krótkim rękawem i fartuch kucharski. Wbija jajko do mąki (napis: Kompendium żydowskiego pieczywa, kurs online). Wyrabia zaczyn do chleba i miesza z mąką (napisy: fermentacja, wyrabianie ciasta, formowanie). Wyrabia ciasto na pieczywo, parzy bajgle, piecze bajgle i białysy w piekarniku. Potem widać samą Alessię pochyloną nad blatem, która opowiada o białysach - to tradycyjne dla białostocczyzny placki drożdżowe z ziemniakami (napisy: Alessia Di Donato, mistrzyni cukiernictwa i wypieków; profesjonalne wskazówki i praktyczne porady; program: 6 spotkań, 6 rodzajów aszkenazyjskiego pieczywa). Na koniec widać Alessię Di Donato, jak wyciąga w stronę widzów pięknie wypieczonego białysa (napis: Zapraszamy).