Wydarzenie
ODWOŁANE

Kolacja szabatowa – tęczowe Szawuot

Czerwcowa odsłona kolacji nawiąże do rolniczego święta zbiorów Szawuot oraz Miesiąca Dumy (Pride Month) – święta równości, samoakceptacji i bycia sobą. Skosztujecie sezonowych, pełnych kolorów dań smakujących plonami początku lata.

  • 7 czerwca (piątek), godz. 20:00 – WYDARZENIE ODWOŁANE

Święto Szawuot to niezwykle ważne święto rolnicze. Kończy żniwa zbóż, które rozpoczynają się od zbiorów jęczmienia, a kończą na zbiorach pszenicy. Jest także początkiem zbiorów owoców – bikkurim. To jedno ze świąt pielgrzymich, które upamiętnia również jedną z najważniejszych scen z Pięcioksięgu: przekazanie przez Boga Mojżeszowi tablic z przykazaniami. To święto radości, podczas którego spędzamy czas z najbliższymi także przy stole, przy którym każdy, tak jak na górze Synaj, jest równy i równie ważny. Więcej o zwyczajach i obchodach Szawout opowie Magdalena Maślak z Muzeum POLIN.

Czerwiec to Miesiąc Dumy – czas solidarności i wsparcia osób LGBT+. Zapraszamy do zajęcia miejsca przy stole, który będzie równościowy i dostępny dla każdego. Pojawią się na nim kolorowe sezonowe i świeże dania przypominające smaki początków lata. Rozpoczniemy jak zwykle od chałek, a później będziemy próbować tego, co przynoszą nam pierwsze letnie dni – szparagi, ogórkowy chłodnik, kolorowe młode warzywa w nowej odsłonie. Daniom towarzyszyć będą wina wybrane na ten wieczór przez sommelierkę Joannę Ciborowską-Sanchez. Na koniec zaserwujemy wyjątkowe tęczowe ciastko.

Gościem specjalnym kolacji będzie Daniel Rycharski – artysta i aktywista LGBT, który przygotuje scenografię kolacji we współpracy z pracownią kreatywną – Pan Szymon. Głównym elementem tej oprawy będzie praca artysty "Orzeł dwugłowy". Orzeł, wykonany z kłosów zboża, nawiązuje do wieńców dożynkowych i po raz pierwszy został zaprezentowany na wystawie "We Are a Fairy Tale Inside" w opuszczonym gospodarstwie w Kurówku, rodzinnej wsi Rycharskiego. Jest to ostatnia część trylogii artysty o końcu kultury chłopskiej. Podczas kolacji Daniel Rycharski opowie o swoim dziele, będzie to też okazja do porozmawiania z nim o jego twórczości, inspiracjach.

Menu będzie w pełni wegetariańskie.

Menu

  • Chałki
  • Przystawka: szparagi, oliwa, słona ricotta, pistacje
  • Zupa: chłodnik – ogórki świeże, ogórki małosolne, oliwa aromatyzowana
  • Drugie danie: kalafior, młode warzywa, mięta, pikle
  • Deser: tęczowe ciastko

Joanna Ciborowska-Sanchez – prawniczka, International Executive, MBA Instituto de Empresa. Sędzia winiarska w międzynarodowych konkursach winiarskich, Sommelier, Sherry & Canary Wine Ambassador. Posiada dyplom londyńskiej Szkoły Wine & Spirit Education Trust ze specjalizacją winiarską i mocnych alkoholi. Jest członkinią Stowarzyszenia Sommelierów i Kiperów Hiszpanii. Obecnie pracuje jako Dyrektorka Eksportu w hiszpańskiej winiarni z Vino de Pago Dehesa Peñalba Bodegas Vizar oraz w charakterze konsultantki winiarskiej dla prywatnych klientów. Prowadzi degustacje na całym świecie win ze wszystkich regionów winiarskich, tworzy karty win i piwniczki. Specjalizuje się w winach hiszpańskich, meksykańskich, kalifornijskich i winach koszernych. Mieszka od 19 lat w Hiszpanii.

Magdalena Maślak – kulturoznawczyni, tworzy i realizuje projekty związane z żydowską kulturą kulinarną. Punktem centralnym jej działań jest kulturowy aspekt jedzenia: jego historia, migracje, zmieniające się tradycje i ich odzwierciedlenie w praktykach codziennych a także związki kuchni żydowskiej z kuchniami lokalnymi. Współkuratorka wystawy "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" oraz jej wersji online www.whatscooking.art. W 2022 roku jej projekt TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia otrzymał Nagrodę Dziedzictwa Europejskiego EUROPA NOSTRA. W Muzeum POLIN kieruje Działem Programów Społecznych i Kulturalnych i działa na rzecz równości i inkluzywności.

Daniel Rycharski – urodzony w 1986 roku w Sierpcu. Sam mówi o sobie, że jest artystą konceptualnym i awangardowym. Posługuje się wieloma technikami, głównie instalacją. W latach 2005–2009 studiował grafikę na Wydziale Sztuki Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie. Następnie obronił doktorat na krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych. W swojej praktyce artystycznej zajmuje się tematami prowincji, religijności, chrześcijaństwa, tożsamości osób LGBTQ+, szukając między nimi napięć i nowych połączeń. Tym samym sztuka Rycharskiego manifestuje jego osobiste poszukiwanie przestrzeni, w której nieheteronormatywność i wiara chrześcijańska mogą wspólnie funkcjonować. Artysta współpracuje z aktywistami społeczności LGBTQ+ oraz religijnymi i rolniczymi stowarzyszeniami, by dać wyraz ich problemom i przeżyciom, przyczyniając się w ten sposób do budowania porozumienia między mieszkańcami polskich miast i wsi. Ponieważ jednym z głównych celów Rycharskiego jest propagowanie sztuki na wsi; często angażuje w produkcję sztuki swoją lokalną społeczność. Wykłada na Akademii Sztuki w Szczecinie. Mieszka i pracuje w Kurówku i Szczecinie. W 2021 roku ukazał się oparty na życiu Daniela Rycharskiego film "Wszystkie nasze strachy" w reżyserii Łukasza Rondudy oraz Łukasza Gutta.