Weź udział w akcji "Hamantasze dla Ukrainy"!

Znakomici szefowie kuchni będą gościć w naszej przestrzeni kulinarnej i przygotowywać dla Was hamantasze: pyszne, tradycyjne ciasteczka związane ze świętem Purim. Będziecie mogli ich odwiedzić, zobaczyć jak pracują, posmakować hamantaszy i zabrać je ze sobą do domu. Cały przychód z akcji zostanie przekazany Polskiej Akcji Humanitarnej na rzecz ofiar wojny w Ukrainie.
- 11-12 marca (piątek-sobota), g. 11.00-20.00, wstęp wolny
- 11 marca (piątek): Dominika Targosz, Maria Przybyszewska, Sabina Francuz
- 12 marca (sobota): Aleksander Baron, Alessia di Donato
- przestrzeń kulinarna Muzeum POLIN (wejście od pl. Bohaterów Getta)
- prosimy o datek na rzecz Polskiej Akcji Humanitarnej do puszki dostępnej na miejscu (tylko gotówka)
W akcji wezmą udział: Aleksander Baron, Alessia Di Donato, Sabina Francuz, Maria Przybyszewska oraz Dominika Targosz.
11 marca otwieramy wystawę "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna", na której prezentować będziemy żydowską kulturę w różnych zakątkach świata, pokazując charakterystyczne potrawy, ich sposób przyrządzania, pochodzenie i znaczenie. Jedną z nich są hamantasze, zwane też uszami Hamana – nadziewane ciasteczka w kształcie trójkąta, wypiekane w przeddzień święta Purim i spożywane w czasie tego święta, które w tym roku przypada 16 marca.
Z tej okazji w dniach 11-12 marca w godzinach 11:00-20:00 w naszej przestrzeni kulinarnej spotkać będziecie mogli szefów kuchni: Alessię Di Donato, Aleksandra Barona, Marię Przybyszewską i Sabinę Francuz oraz konsultantkę kulinarną Dominikę Targosz. Wspólnie z naszymi wolontariuszami wypiekać będą oni pyszne, tradycyjne ciasteczka. Każdy z Was może o dowolnej godzinie może przyjść, zobaczyć jak pracują nasi goście, przekazać datek na rzecz ofiar wojny w Ukrainie i wziąć ze sobą hamantasze.
Wydarzenie jest częścią międzynarodowej akcji "Hamantasze dla Ukrainy" zainicjowanej przez Laurel Kratochvilę, którą będziecie mogli spotkać na miejscu. Więcej o akcji: Hamantashen for Ukraine.
Niech będzie to nasz wyraz solidarności z ofiarami wojny. Hamantaszami podzielmy się z bliskimi, datkami – z mieszkańcami Ukrainy.
Laurel Kratochvila – specjalnością Laurel Kratochvili są klasyczne aszkenazyjskie i francuskie wypieki. Od 2013 roku jest właścicielką i szefową piekarni Fine Bagels w Berlinie. Jest również współzałożycielką Nosh Berlin, pierwszego berlińskiego Tygodnia Żydowskiego Jedzenia, i organizatorką Sztetla Neukoelln, festiwalu muzyki i kultury jidysz w Berlinie. Laurel twierdzi, że bakcyla kuchni aszkenazyjskiej połknęła w wieku lat pięciu, kiedy to dwukrotnie zakrztusiła się gołąbkami swojej babci.
Aleksander Baron – jeden z najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia, restaurator, publicysta kulinarny. Z wykształcenia artysta, rzeźbiarz, po warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Artystą pozostał, tylko z pracowni rzeźbiarskiej przeniósł się do kuchni. Znakiem rozpoznawczym Aleksandra Barona są jego autorskie kiszonki, które obecnie stanowią podstawę jego kuchni. Niepowtarzalny styl Barona jest rozpoznawany zarówno w Polsce i na świecie, dzięki licznym pokazom, w których uczestniczył jako reprezentant naszego kraju.
Alessia Di Donato – Rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, uczy technik kulinarnych, pisze o jedzeniu, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia. Absolwentka prestiżowych szkół kulinarnych: Le Cordon Bleau, Accademia Italiana Del Pane oraz Paidei - profesjonalnej szkoły cukiernictwa w Mediolanie, gdzie zdobyła dyplom pod kierunkiem Massima Pica.
Sabina Francuz – przez 10 lat prowadziła bistro i catering Głodne Kawałki. Współpracowała m.in. z Festiwalem Kultury Żydowskiej, tworząc kuchnię festiwalową w krakowskim Chederze, gdzie zapoczątkowała cykl szabatowych śniadań. Założyła kolektyw Mecyje, z którym propaguje twórczość i dorobek Fani Lewando. We współpracy z nim stworzyła bloga i wydała książkę z 80 przepisami autorstwa Fani. Od roku zajmuje się architekturą informacji i projektowaniem interfejsów, pisze książki i bloga, opracowuje treści o tematyce kulinarnej na potrzeby mediów społecznościowych i wciąż gotuje. Uwielbia jadalne słowa, soczyste, puszyste i aromatyczne, idealnie wyprażone pod kuszące zachcianki, zmierzone, odważone i ugotowane receptury, spisane w logiczny sposób, i fotografie pokazujące naturalne piękno jedzenia.
Maria Przybyszewska – z wykształcenia fotografka, doświadczenie w kuchni zdobywała podczas stażu w legendarnej restauracji Noma w Kopenhadze. W ramach rezydencji w Opasłym Tomie stworzyła w pełni roślinne, autorskie menu degustacyjne. Była szefową kuchni min. w Youmiko Vegan Sushi. Prowadzi popularne konto na Instagramie @komfortowanko. O sobie pisze tak: „jestem kucharką i twórczynią przepisów. Moją kuchnię określiłabym jako roślinną, bez dokładnego definiowania swojej diety. Staram się jeść i gotować świadomie, maksymalnie wykorzystując lokalne produkty i sezonowe warzywa i owoce”.
Dominika Targosz – ambasadorka projektu Chefs for Change, konsultantka kulinarna w zakresie kuchni roślinnej. Po kilku latach pracy w restauracyjnym świecie zajęła się działalnością, w której może dzielić się zebraną wiedzą i doświadczeniem. Współpracuje z restauratorami prowadząc warsztaty z zakresu planowania menu, wprowadzania roślinnych dań i wypieków oraz pokazuje jak uczynić je maksymalnie pysznymi. Z zainteresowaniem śledzi rozwój rynku alternatyw mięsa, współpracuje z producentami żywności wnosząc do procesu perspektywę szefowej kuchni. Z przyjemnością wraca do serwowania potraw na gościnnych pop-upach i wyjazdach warsztatowych. Autorka publikacji „Elementarz Kuchni Roślinnej” oraz współautorka „Roślinnego Przewodnika Cukierniczego” wydanych przez RoślinnieJemy.