TISZ Festiwal: Warsztaty kulinarne w polskim języku migowym
Zapraszamy na warsztaty kulinarne dla dorosłych osób Głuchych. Warsztaty zostaną przeprowadzone w unikalnej formie duetu prowadzących: specjalistę ds. kulinariów oraz osobę Głuchą.
- 20 października (niedziela), godz. 17:30-20:00, BRAK MIEJSC
- Miejsce: pracownia kulinarna "U Fani"
- Udział w warsztatach jest bezpłatny
- Spotykamy się przed wejściem głównym do muzeum 15 minut przed rozpoczęciem warsztatów
- Prowadzące: Agnieszka Kuś, Natalia Siuchta (osoba Głucha)
- Tłumaczenie na PJM: Magda Schromova
Scenariusz warsztatów zostanie oparty o przepisy świątecznych potraw żydowskich znanych ze wspomnień bohatera wystawy – Majera Kirszenblata, które przynoszą smakowite opisy i obrazy potraw przedwojennego Opatowa. Podczas warsztatów kulinarnych przygotujemy dania żydowskiej kuchni, które stały się częścią współczesnej tradycji kulinarnej w Polsce.
Nazwa zadania: "(Po)żydowskie. Sztetl Opatów oczami Majera Kirszenblata" – wystawa dla wszystkich.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego.