Warsztaty
20.10.2024

TISZ Festiwal: Warsztaty kulinarne w polskim języku migowym

Za stołem kuchennym siedzą dwie osoby, radośnie obierają owoce. Przed nimi na stole pomarańczowe i białe miski oraz pokrojone owoce
fot. M. Jaźwiecki / Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy na warsztaty kulinarne dla dorosłych osób Głuchych. Warsztaty zostaną przeprowadzone w unikalnej formie duetu prowadzących: specjalistę ds. kulinariów oraz osobę Głuchą.

  • 20 października (niedziela), godz. 17:30-20:00, BRAK MIEJSC
  • Miejsce: pracownia kulinarna "U Fani"
  • Udział w warsztatach jest bezpłatny
  • Spotykamy się przed wejściem głównym do muzeum 15 minut przed rozpoczęciem warsztatów
  • Prowadzące: Agnieszka Kuś, Natalia Siuchta (osoba Głucha)
  • Tłumaczenie na PJM: Magda Schromova

Scenariusz warsztatów zostanie oparty o przepisy świątecznych potraw żydowskich znanych ze wspomnień bohatera wystawy – Majera Kirszenblata, które przynoszą smakowite opisy i obrazy potraw przedwojennego Opatowa. Podczas warsztatów kulinarnych przygotujemy dania żydowskiej kuchni, które stały się częścią współczesnej tradycji kulinarnej w Polsce.

Nazwa zadania: "(Po)żydowskie. Sztetl Opatów oczami Majera Kirszenblata" – wystawa dla wszystkich.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego.

Logotyp Kultura Dostępna i Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Logotypy organizatorów, sponsorów i partnerów TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia 2024